Festivalová sezona v okolí Brna se blíží ke svému závěru a díky množství hudebních akcí chystaných na víkend půjde o závěr bohatý. Žánrové rozpětí připravovaných festivalů je přitom tak široké, že uspokojí nejenom milovníky tradičních festivalových kapel, ale i fanoušky metalu, punku nebo lidové hudby. Blížící se víkend nebude tedy jednostranně zaměřený a každý si v balíku kapel, orchestrů i osamocených interpretů najde to svoje.

Jestliže se dá očekávat, že většina hudbymilovných Brňanů zamíří o víkendu do Mariánského údolí na Semtex Culture, mikulovští fandové najdou svoji porci hudby na místním festivalu Eurotrialog. Dvoudenní přehlídka, která dnes začíná koncertem Jana Budaře, nabídne také blues Michala Prokopa nebo polsko–ukrajinské Chutir.

Finská smršť

Jiné než bluesové melodie budou poslouchat návštěvníci druhého ročníku Rockfestu, který zítra ovládne Strážnici. Směřuje tam totiž oblíbená finská kapela Apocalyptica, proslulá svou smyčcovou interpretací populárních metalových vypalovaček. „Finská Apocalyptica bude hlavním magnetem festivalu a očekáváme, že přiláká hudební fanoušky z celé republiky i zahraničí. Kapela se do Strážnice přesune z rakouského Wiesenu a odehraje tady vystoupení dlouhé hodinu a půl,“ řekl ředitel strážnického festivalu Pavel Svačina.

Členové Apocalypticy se na pódiu objeví v půl desáté večer. Před jejich vystoupením uvedou posluchače do varu třeba slovenští punkeři Horkýže Slíže nebo uskupení Legendy se vrací. Čtyřčlenná kapela, jak napovídá už její název, se věnuje coververzím dnes už kultovních skladeb z minulých desetiletí. Během jejich koncertu tak zazní písně Pink Floyd, Led Zeppelin nebo Queen.

„Vzhledem k poloze Strážnice je dramaturgie postavená na česko-slovenské nabídce rockových kapel. Tento ročník jsme sestavovali podle hlavního hosta. Šanci dostávají i místní kapely, které festival zahajují. Je tedy z čeho vybírat a nemáme se za co stydět. Vedle mladých kapel zahrají také zkušení rockoví matadoři, a to je myslím dobrá kombinace,“ dodává Svačina. Vstupenky na zítřejší festival jsou v předprodeji v síti Ticketportal za čtyři sta korun. Přímo v areálu festivalu pak návštěvníci zaplatí o sto korun víc.

Praděda Fest, který začíná dnes v Hustopeči a potrvá do zítřka, sice nemá na programu Apocalypticu, láká ale návštěvníky na jinou zajímavost. Organizátoři se rozhodli spojit dvoudenní hudební festival s mistrovstvím České republiky ve freestyle motokrosu. Požehná ho svou účastí nejlepší český jezdec Petr Kuchař. Hučení jeho motorů doprovodí na pódium hlavní hvězdy Praděda Festu, legendární britské punkery UK Subs.

Stálice i talenti

„UK Subs jsou první skutečně velká zahraniční kapela na Praděda Festu a program festivalu je naplánován tak, aby vše postupně vygradovalo právě jejich vystoupením. Protipólem k těmto britským legendám pak budou osvědčené stálice české scény Mňága a Žďorp nebo Blue Effect. Kromě nich doplní festivalovou sestavu mladé a talentované lokální kapely,“ uvedl dramaturg Praděda Festu Ondřej Kušnier.

Pokud by některého z návštěvníků omrzela hudební produkce, bude mít možnost zabavit se i jinak. Hustopečský areál zpříjemní řada prodejních stánků, festivalová čajovna i paintball. Občerstvit se posluchači mohou ve stáncích, kde budou v nabídce i vegetariánská jídla. V obci Hustopeče je také denně otevřené letní koupaliště. Fanoušci hudby i motokrosu se můžou bezplatně ubytovat ve stanovém městečku.

Vstupenky na hustopečský festival, na kterém hudebníci vystoupí za každého počasí, jsou v prodeji v síti Ticketstream. Za jeden den zaplatí návštěvníci sto osmdesát korun, za oba dny dohromady pak dvě stě devadesát.