„Výstava představuje ojedinělou uměleckou osobnost architekta Josefa Macholána a jeho tvorbu v posledním období života, kdy se zaměřoval hlavně na výrobu betlémů. Těch vystavujeme dohromady jedenáct,“ přiblížil vánočně laděnou expozici kurátor výstavy Petr Lukas, který kromě Baron Trenck Gallery pořádá výstavy také v Letohrádku Mitrovských nedaleko brněnského Výstaviště.

Macholánovy betlémy, které mají v Brně svou premiéru, mnohdy dosahují výšky dvou metrů. Jako materiál autorovi posloužilo dřevo, překližka, útržky starých tisků, kašírovaný papír ale i plátno nebo drátěné formy. Macholán pocházející ze Sudic dotvářel i betlémy historické, ze kterých návštěvníci galerie uvidí betlém s podkrkonošskou chalupou v pozadí z devatenáctého století nebo betlém s malovaným pozadím.

Snad nejpozoruhodnějším z betlémů je ten, který už jednou vystaven byl, a to v Římě. „S tímto betlémem Macholán na světové výstavě získal bronzovou medaili. Jeho dílo porotu zaujalo především materiálem, který umělec použil. Kromě dřeva a překližky pracoval s papírem, přesněji řečeno s listy popsanými latinským textem, které rozstříhal. Texty pocházely z knihy z šestnáctého století,“ uvedl Lukas a dodal, že Macholán tehdy knihy využil spíše z nevědomosti a se záměrem, že latinsky psanou publikaci, jíž nerozumí, nebude k ničemu potřebovat.

Tvorba architekta Josefa Macholána zaujala autora výstavy Petra Lukase poprvé před čtyřmi lety, kdy měl za účelem několika výstav pronajatý zámek v Nesovicích. Tehdy se seznámil i s rodinou autora. Výstava, která se měla konat už loni, se pozdržela a Lukas ji nakonec uspořádal až po smrti autora s jeho ženou (Josef Macholán zemřel loni v listopadu pozn. redakce). Výstavu betlémů doplní i dva exponáty půjčené ze sbírky kapucínů. „Je to třebíčský a pálený hliněný betlém, který mají kapucíni umístěný v jídelně,“ doplnil Lukas.

Nápaditost a originalita betlémů pramení i z autorova působení na poli architektonickém i designovém. Ve svém uměleckém rukopisu Macholán čerpal i z dřívější zkušenosti při tvorbě židlí. Poté, co se Macholán vyučil stolařem ve Velkém Meziříčí a vystudoval průmyslovou školu, v Brně vystudoval prostorové výtvarnictví u J. A. Šálka. V šedesátých letech pracoval dva roky pro brněnský Dřevopodnik, potom ve Vývoji nábytkářského průmyslu. Od roku 1991 až do loňska pracoval ve vlastním ateliéru Studio M. Z návrhů jeho interiérů jmenujme alespoň brněnskou restauraci Irish Pub, zařízení interiéru pro Památník Alfonse Muchy v Ivančicích nebo prezidentskou kancelář v Praze. V autorské tvorbě se Macholán zabýval také krajinářskou tvorbou, malbou vesmírných objektů, ilustracemi knih, ale i návrhy šperků a užitých předmětů.

Výstava v Baron Trenck Gallery v kapucínském klášteře, v expozici, která je pojmenovaná podle věhlasného válečníka barona Františka Trencka, potrvá do čtrnáctého prosince. Vstup je možný z nádvoří kapucínského kláštera, brankou vedle kostela.