Publiku zahrají dva vyhledávaní čeští kontrabasisté – Jaromír Honzák se svým kvintetem a Tomáš Liška s novou česko-německou skupinou Pénte. „Jejich aktuální alba jsou vynikající, navíc úplně čerstvá a věrně zachycují jejich momentální tvůrčí status," uvedl umělecký ředitel festivalu JazzFestBrno Vilém Spilka.

Dále přehlídka láká na poutavá hudební setkání. Slovenský trumpetista Lukáš Oravec si do své kapely přizval amerického saxofonistu Vincenta Herringa. Znal jej jako malý z nahrávek a nyní s ním bude hrát na jednom pódiu. „Nabídku na spolupráci Vincent Herring přijal. Souhlasil, a tak jsme naplánovali ,šňůru'," uvedl Oravec.

S Rozhlasovým Big Bandem Gustava Broma zazpívají Slovák Peter Lipa a Kevin Mahogany ze Spojených států amerických. Uznávaný orchestr totiž oslaví 30. března v Janáčkově divadle 75 let své existence a oba zmínění hosté budou „dárkem" od pořadatelů. „Saxofonista, aranžér a dlouholetý člen orchestru Zdeněk Novák převezme Cenu Gustava Broma udělovanou Českým rozhlasem Brno. Je to renesanční osobnost s velkými zásluhami o brněnský kulturní život," doplnil Spilka.

Maďarsko zastoupí saxofonista a klarinetista Mihály Borbély, Francii zpěvačka Marion Thomasová. Z Rakouska do Brna zamíří kapela Kompost 3. „Číslo tři proto, že její členové jsou doma ve třetím vídeňském obvodu. Podle svých slov berou mladíci z Kompost 3 energii ze zkaženého vídeňského vzduchu a vytváří hudbu, která je povzbuzující," uvedl Spilka.

Hlavní hvězdy JazzFestu z USA již pořadatelé avizovali dříve: společně v Brně vystoupí zpěvák Bobby McFerrin a klavírista Chick Corea, přijede také zpěvačka 
Dianne Reevesová a klavírista Fred Hersch. „Celkem přehlídku tvoří čtrnáct festivalových večerů a třiadvacet vystoupení – některé večery mají totiž formu dvojkoncertu," uvedl výkonný ředitel festivalu Vlastimil Trllo.

JazzFestBrno 2015 je časově rozvržený od března do června a využívá různé prostory, od komorního klubu Alterna až po Janáčkovo divadlo nebo sportovní halu Vodova. „Pro každou kapelu se snažíme vybrat nejvhodnější místo z hlediska zvuku a kapacity. Nově se přesuneme na tři večery do Sono centra," uvedl výkonný ředitel Vlastimil Trllo.

A zmínil i návštěvnost. „Drží se na 95 procentech, což je celkově asi 15 000 posluchačů. Pro jazzový žánr je to velmi pozitivní a svědčí to o tom, že se nám daří propojovat kvalitu s atraktivností," doplnil Trllo.

Mezinárodní jazzový festival JazzFestBrno: 15. března až 17. června 2015.
Místa konání: Sono centrum, Bobycentrum, Fléda, Alterna, Janáčkovo divadlo, Besední dům, hala Vodova, Divadlo na Orlí.

Výběr z programu: 17. března: Dianne Reevesová (USA), 30. března: Rozhlasový Big Band Gustava Broma s hosty Kevinem Mahoganym a Peterem Lipou (ČR, Slovensko, USA), 10. dubna: David Helbock Trio (Rakousko), Ben Williams (USA), 19. dubna: PaCoRa (Slovensko/Moldavsko), Mihály Borbély Quartet (Maďarsko), 17. června: Chick Corea & Bobby McFerrin (USA). Více na www.jazzfestbrno.cz.

Vstupenky: v předprodejích Indies, v Domě pánů z Lipé a v Agentuře Zabloudil, a to od 150 korun. Cena se liší dle typu koncertu. Lístky lze koupit také přes web www.jazzfestbrno.cz.