Druhou premiéru sezony uvede HaDivadlo jako součást svého sezónního dramaturgického cyklu s názvem Společnost individualismu - Být (s) někým. „Celkem nastudujeme na velké scéně divadla čtyři premiéry, přičemž každá z nich bude jakýmsi portrétem ústřední postavy a její společnosti. Loni v listopadu připravil Ivan Buraj adaptaci románu Paní Bovaryová a v dubnu nastuduje Čechovovo drama Strýček Váňa. Sezonu uzavře květnová premiéra autorského projektu On režiséra Mariána Amslera," upřesnila Dagmar Radová, která je od této sezony novou kmenovou dramaturgyní HaDivadla.

Autobiografickou novelu Big Sur vydal Jack Kerouac v roce 1960, tři roky po své nejúspěšnější knize Na cestě. „Kniha Big Sur má spoustu rovin a je náročná na vnímání. Ale je neuvěřitelně silná, sám Kerouac ji označil za svoji nejupřímnější knihu. Využila jsem i motivy z dalších jeho knih, například Dharmoví tuláci, Vize Codyho nebo Na cestě," uvedla autorka dramatizace Lenka Havlíková.

Big Sur
Autor: Jack Kerouac, Lenka Havlíková
Překlad: Markéta Kaněrová
Režie: Ewa Zembok, dramaturgie: Lenka Havlíková, výprava: Jana Hauskrechtová, hudba: Tomáš Vtípil
Hrají: Jan Grundman, Jan Lepšík, Cyril Drozda, Táňa Malíková aj.
Termín: 13. února 2016, začátek v 19.30 hodin
Uvede: HaDivadlo, Poštovská ul.

Zachovává původní osu děje, ale pracuje s výraznými střihy. Výsledný inscenační tvar je podle divadelníků "divokou delirickou jízdou s melancholickým dojezdem a ironickou tečkou".

Kerouac je asi nejznámějším představitelem beatnické generace, přestože sám se se slávou sžíval těžko. „Big sur je delirická zpověď ikony beat generation, která prchá před vlastním obrazem. Proto jsme chtěli vytvořit pulzující portrét stárnoucího spisovatele s marketingovou nálepkou beatnika. V období, kdy Kerouac psal Big Sur, byl už v zajetí vlastního jména, které se stalo produktem popkultury. Kde jsou hranice individualismu a popularity, jak člověka ovlivňuje status veřejné osobnosti a jestli může z toho kruhu vystoupit - to všechno jsou otázky, které pro nás byly u zkoušení podstatné," popsala polská režisérka Ewa Zemboková.

Surreálnou koláž monologických zpovědí, dialogů a skupinových scén propojí živé zvukové kompozice, které postihnou další vnitřní roviny rozpolcené osobnosti Jacka Kerouaca. Hudbu zkomponoval Tomáš Vtípil, který ji při reprízách bude i živě interpretovat přímo na jevišti. „Jen na premiéře ho zastoupí Vilém Řiháček. Zazní jazzové a country melodie či písně Franka Sinatry," naznačila Radová.

Hlavní roli inscenace Big sur ztvární hostující Jan Grundman, který po loňské sezoně po několika letech odešel z „hadivadelního" angažmá. „Kerouakova celoživotního souputníka Neala Cassadyho ztvární Jan Lepšík v roli Codyho. Monsanta, alter ego spisovatele Lawrence Ferlinghettiho, si zahraje Cyril Drozda. Dvojroli Jackových osudových žen ztvární Táňa Malíková," uvedla Zemboková.

Dramaturgyně Lenka Havlíková a režisérka Ewa Zemboková jsou zakládajícími členkami pražského Divadla X10, s nímž chce HaDivadlo v budoucnu více spolupracovat. „S X10 jsme započali přátelskou vazbu, která se zatím odehrává především na bázi vzájemného hostování. Obě divadla pojí podobné dramaturgické a umělecké směřování. Divadlo X10 se také zaměřuje na současné divadelní texty," vysvětlila Radová.