Multižánrovou přehlídku spojující žánry tance, zpěvu, herectví, fotografie a tvůrčích workshopů pořádají organizátoři od roku 2004. „Program bude i tentokrát různorodý, od neoklasiky přes modernu až po contemporary a taneční divadlo," uvedla ředitelka festivalu Alena Pajasová.
Mottem letošního ročníku je Tělo jako hlas - Slovo jako obraz. „Naše filozofie byla vždy o propojování umění a setkávání lidí s odlišným estetickým vnímáním či jinou formou uměleckého vyjadřování se. Chtěl jsem, aby se odlišné formy divadla a umění setkávaly," naznačil umělecký ředitel festivalu Martin Dvořák.
Festivalový program organizátoři tradičně rozdělili do dvou částí: denních uměleckých workshopů a večerních festivalových představení. „Letos přivítáme dvacet devět pedagogů z devíti zemí, například z Izraele, Řecka, Maďarska, Slovenska, Německa, Rakouska nebo Francie. Budou vyučovat v žánrech tance, herectví, zpěvu, fotografie, klavíru či smyčcových nástrojů. Dojde i na balet, jógu, pilates, improvizaci či inovativní fúzi Feldenkrais s breakdance. Tradiční herecké ateliéry povede tentokrát v Brně Kamila Valůšková z HaDivadla," vyjmenoval Dvořák.
Novinkou letošního ročníku jsou víkendové mistrovské lekce tří známých osobností: v Praze zpěvačky Báry Basikové a operního pěvce Adama Plachetky a v Brně alternativní hudebnice, houslistky a zpěvačky Ivy Bittové. Ta své masterclass povede v Divadle Na Orlí a v Červeném kostele 19. a 20. července. „lekce byl takový zájem, že jsou kapacitně už zcela obsazené. Basiková s Plachetkou mají ve svých kurzech vždy šestici účastníků, Bittová bude hledat, jak svoji duši otisknout do zvuku, s třicítkou zájemců. Všechny workshopy jsme oproti ostatním zařadili vždy o víkendu, takže jsou sice kratší v čase, ale o to intenzivnější v náplni," upřesnila Pajasová.
Po loňské premiéře přivítá i letos nejvíce akcí z programu Divadlo Na Orlí a zkušebny Astorky. „V Divadle Na Orlí je pro nás výborné zázemí po všech stránkách. Vyhovuje nám hlavně svojí technickou vybaveností, neboť některé festivalové taneční inscenace jsou hodně náročné," uvedla Pajasová.
Bližší informace o festivalu najdou zájemci na www.proart-festival.cz.