Je architektem i zpěvákem. Pavel Bobek, držitel Zlaté Porty za zásluhy a rozvoj country hudby, předloni náhle těžce onemocněl. Dva týdny prožil na jednotce intenzivní péče a prošel si svým údolím stínů smrti. Tak, jak o tom zpívá v písni Mé září: až se stíny spojí se sluncem i v nás, přenesou mě na křídlech přes nekonečnou hráz.

Teď, o dva roky později, se k hudbě opět vrací. U příležitosti svých sedmdesátých narozenin vydává nové album s názvem Antologie a objíždí koncertní turné. Brněnským divákům se představí dnes večer v Semilasse.

„Pavel Bobek na koncertě vystoupí společně se zpěvákem Robertem Křesťanem. Nedávno spolu totiž nazpívali píseň od Boba Dylana Ještě není tma. Skladbu otextoval Robert Křesťan a je na nové desce Dylanovky od skupiny Druhá tráva, v které Křesťan působí,“ uvedl Aleš Hrbek ze Semilassa. Po brněnském koncertu vystoupí Bobek v prosinci ještě v Praze a v Pozořicích.

Ke svým kulatým narozeninám vydává Pavel Bobek dvojalbum Antologie, výběr hitů z let 1970 až 2007. „Album jsem uspořádal sám. Chronologicky řazené skladby uvádí hit Oh, Ruby, nechtěj mi lásku brát, na kterou navazuje dalších čtyřicet písní. Album je průřezem celé mé hudební kariéry,“ uvedl Pavel Bobek, který je často zařazován do škatulky country.

„Sám se cítím spíše písničkářem – interpretem. Přitahují mě epické příběhy ze života obyčejných lidí. Velmi mě inspirovali i Američané Hazlewood, Mc Lean, Kristofferson či Simon,“ dodal Bobek. Na albu Antologie jsou skladby staré sedmatřicet let, ale i pouhých pár týdnů.

„Ke zpěvu jsem se vlastně dostal v době studií. Studoval jsem architekturu a na večírcích na naší fakultě jsem občas zpíval a hrál na piano. Spolužákům se to líbilo, bylo to vlastně moje první publikum,“ dodal Bobek. Po odchodu od Olympiku v roce 1965 zpíval s různými skupinami, nejvíce s Country Beatem.

S ním se o dva roky později stal stálým členem divadla Semafor, kde zůstal až do roku 1990. Spolupráce s textařem Jiřím Grossmannem na singlu Oh, Ruby, nechtěj mi lásku brát ho přivedla na první místo hitparád. Později zabodoval písničkami Houston, Nedělní ráno nebo Lásko, mně ubývá sil.

K nim se v dalších letech zařadily duety s Marií Rottrovou S tím bláznem si nic nezačínej, Muž na konci světa, Z nebe padá ranní déšť, Country Boy i duet s Yvonne Přenosilovou Cestou dlouhou.

Jako zaměstnanec Semaforu účinkoval v pásmech skupiny Miroslava Šimka a s Miroslavem Horníčkem ve vlastním show Dva muži někde.

Od roku 1982 jezdil s koncertním programem Pár přátel mít se skupinou Groš a později začal koncertně i studiově spolupracovat s pianistou a aranžérem Milošem Nopem a jeho manželkou Lídou Nopovou. Středeční brněnský koncert Pavla Bobka začíná o půl osmé večer. Vstupné je sto devadesát korun.