Dvaaosmdesátiletý Mikulka je malířem, ilustrátorem 
i autorem divadelních her pro děti. Básně a prózy například směřuje ke čtenářům všech generací. „Miroslav Donutil je velkým fanouškem Aloise Mikulky, má rád jeho pohádky 
i ilustrace," uvedla ke spolupráci obou autorů Jiřina Budíková z brněnského televizního studia České televize, která má výrobu dětských pořadů na starosti.

Herec a brněnský rodák Miroslav Donutil vzpomíná na setkávání s Aloisem Mikulkou u příležitosti tohoto pohádkového cyklu rád. „Byla to krásná spolupráce. Jsme přátelé a vždy jsem jeho tvorbu obdivoval, také proto jsem si jeho pohádky vybral. Pohádky se dětem líbí. O to víc mě mrzí některé negativní reakce na pohádku o Sněhurce a černochovi, které se na sociálních sítích objevily. Je to nehoráznost," řekl Donutil a rea-goval tak na některé nenávistné komentáře glosující Mikulkovu pohádku o lásce mezi Sněhurkou a černochem.

Pohádky pana Donutila - výstava ilustrací
- přízemní centrální části Galerie Vaňkovka v Brně, výstava potrvá do 30. ledna 2016
- pořad Pohádky pana Donutila vznikl v Televizním studiu Brno, dosud natočených dvacet dílů Česká televize odvysílala v listopadu a v prosinci

Mikulkovy pohádky jsou podle Budíkové svým způsobem moderní a aktuální, i když zpracované v televizní verzi vznikly před třiceti či čtyřiceti lety. „Jsou vtipné a inteligentní, zábavné a nadčasové. Přitom nejsou příliš známé, a také to je důvod, proč jsme se pro ně rozhodli," upřesnila Budíková.

Spolu s Mikulkovými díly nákupní galerii zaplnily také práce studentek Ateliéru animované tvorby Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Elišky Chytkové a Aliony Baranové. „Námět na výstavu ilustrací ve Vaňkovce ze strany České televize se nám líbil od začátku. Jsme potěšeni, že se u nás mohou návštěvníci s tímto pořadem seznámit, prohlédnout si milé obrázky a vybrané ukázky pohádek," uvedl ředitel Galerie Vaňkovka Martin Kondrát.

Autory dalších pohádek a rýmovaček jsou Oldřich Dudek a Ljuba Štíplová. Z každého odvysílaného dílu pohádky, který v televizním zpracování obsáhl okolo deseti kreseb, se na výstavě objeví jedna zastupující. Dosud televizní studio natočilo dvacet dílů Pohádek pana Donutila a další se připravují. Cyklus měl premiéru v závěru loňského roku, uvedení nových dílů se diváci dočkají letos v září.

Zajímavostí je, že pohádky jsou oblíbené i mezi neslyšícími dětmi a jejich rodinami, protože je svým neotřelým tlumočením do znakového jazyka doplnili herci z Janáčkovy akademie múzických umění v Brně.

Ilustrace k Pohádkám pana Donutila si lze v brněnské Galerii Vaňkovka prohlédnout do 30. ledna letošního roku, výstava je přístupná volně všem zájemcům.