Je držitelem ceny Grammy, kterou získal se svým kytarovým kvartetem Los Angeles Guitar Quartet a je považován za nejvýznamnějšího kytaristu na světě. Scott Tennant, mistr ve hře na klasickou kytaru, se dnes večer představí také Brňanům. Je to totiž další z hostů Mezinárodního kytarového festivalu Brno 2008.

„Scott Tennat je uznávaným a oblíbeným umělcem. Patří mezi nejvýznamnější a nejuznávanější osoby kytarových festivalů na celém světě. Jeho brněnské vystoupení je velkou událostí,“ uvedl ředitel kytarového festivalu Vladislav Bláha. Jako sólista je americký kytarista Tennant často zván ke koncertům, na hudební festivaly i do porot mezinárodních soutěží.

Tennant: autor knih a učebnic

Díky svému kytarovému umu je Scott Tennant také autorem knih a učebnic. „Ve svých publikacích se zabývá interpretací a technikou hry na kytaru. Nejúspěšnější je jednoznačně kniha Pumping Nylon, která je kultovním dílem kytarové pedagogiky,“ dodal Bláha.

Pro dnešní koncert, který od osmi hodin večer rozezní sál Nové radnice, si Tennant přichystal skladby různých autorů. „Budou mezi nimi vybrané písně Johna Dowlanda, Leo Brouwera, Jakoba Frobergera nebo Joaquína Rodriga. Pak program přeruší přestávka, po níž posluchači uslyší tóny Georga Philippa Telemanna, Federica Morena Torroba, Miroslava Tadice nebo Eduarda de la Mazy,“ upřesnil sled Tennantových připravených písní organizáror Bláha.

V současnosti žije Tennant v Los Angeles v Kalifornii, kde také vyučuje kytaru na tamější univerzitě. Letos připravuje vydání pětidílné učebnice pro klasickou kytaru a v nezávislé samostatné produkci vydání nahrávek a instrukčních videí i transkripčních publikací.

Kytara napříč kontinenty

Dnešním koncertem Scotta Tennanta se letošní mezinárodní kytarový festival překlene do své druhé poloviny. „Posluchače pak čekají už jen vystoupení Kanaďanky Dale Kavanagh, Victora Monga přezdívaného Serranito a koncert účastníků a kytarového orchestru festivalu s dirigenty Aloisem Menšíkem a Claudiem Livierem,“ uvedla mluvčí Brněnského kulturního centra Eva Pánková. Festival svým koncertem na Špilberku nazvaným Fascination of Flamenco v pátek večer zakončí Serranito, který posluchačům zahraje flamenco z Andalusie.

Při letošním, již sedmnáctém ročníku kytarového festivalu, se organizátoři inspirovali tématem vystihujícím různorodost repertoáru sólistů i zemí jejich původu. „Podtitul festivalu Kytara napříč kontinenty vystihuje původ hostů z různých částí světa, od Austrálie na jihu až po Kanadu na severu, v Evropě pak od jihu Španělska a Itálie až po severní Dánsko. Brňané mají štěstí, že tu mohou poslouchat hudbu tak, jak se tomu děje na různých místech světa, a to navíc v podání výtečných interpretů,“ dodal Bláha.

Z VEČERNÍHO KONCERTU PŘINESEME FOTOGALERII