„Radní města odsouhlasili další ročník a přidělili mu dotaci ve stejné výši jako loni, tedy 7,35 milionů korun,“ uvedl mluvčí Magistrátu města Brna Pavel Žára.

Úvodní ročník divákům nabídl třináct představení, které zhlédlo více než šest a půl tisíce diváků. A i když páteř festivalu tvořila především jevištní díla, návštěvníci měli zhlédnout i komorní, symfonickou a sborovou tvorbu.

„Janáčkův festival do Brna patří. Kde jinde by takový festival měl být, když ne ve městě, kde tvořil a žil Leoš Janáček. Stoupající tendence a výběr Janáčkových děl ukazuje na to, jaký byl Janáček hudební velikán,“ svěřil se po odsouhlasení rozpočtu pro příští rok festivalu primátor města Brna Roman Onderka.

Konkurence Salzburku

Mezinárodní hudební festival, který Brno rozezní jednou za dva roky, by se tak mohl podle organizátorů stát novou festivalovou tradicí města, a konkurovat tak mozartovskému Salzburgu nebo wagnerovským dnům v Bayreuthu. „Výjimečnost akce spočívá v uvedení Janáčkových děl, která lze jen s velkými obtížemi zaslechnout jinde ve světě.

V roce 2008 to například byla takřka nehraná verze opery Její pastorkyňa z roku 1904 nebo čtyřvětá verze Pohádky,“ dodal Žára.

Pro nadcházející ročník připravuje Národní divadlo Brno zcela opomíjenou verzi opery Šárka, dále pak uvedení kritických edic některých komorních nebo liturgických skladeb.