Mezi vystavenými je například i exemplář velmi specifické ryby příbuzné dnešní klunatce. „Dnes tyto ryby žijí v Indickém oceánu a jejich zkameněliny jsou důkazem propojeností třetihorního moře na Moravě s tímto světovým oceánem. Tento exemplář je tedy „zlatým vejcem" sbírky, a to z hlediska vědeckého i historického," uvedla vedoucí oddělení Růžena Gregorová.

Zdůraznila, že tento i další vybrané exponáty jsou takzvané holotypy. „Jsou to exempláře, podle kterých se popisují nové druhy. Pro přírodovědce je to ten nejzajímavější materiál," podotkla Gregorová.

Nejvýznamnější exponáty ze sbírek geologicko-paleontologického oddělení. Místo: Dietrichsteinský palác Moravského zemského muzea, Zelný trh 8, Brno. Výstava trvá ode dneška do 5. února.

První větší sbírková kolekce zkamenělin pochází z roku 1850 od lékaře Josefa Meliona. „K nejpůsobivějším sbírkám patří otisky rostlin a měkkýšů z kulmských břidlic v okolí Bruntálu," dodala Gregorová.

Paleontologická sbírka muzea má víc než 250 000 zkamenělin. „Obsahuje fosilie z dnes již zaniklých lokalit, které jsou tedy jediným hmotným dokladem jejich existence," uvedl ředitel Moravského zemského muzea Jiří Mitáček.

Nová výstava unikátních zkamenělin je součástí cyklu k 200. výročí muzea, který postupně představuje unikáty ze sbírek všech odborných oddělení. Exponáty si lze prohlédnout v přízemí Dietrichsteinského paláce v sále Karla Valocha, a to ode dneška do 5. února letošního roku. Otevřeno je denně kromě pondělí.

Mluvčí muzea Eva Pánková připomněla, že sbírkové předměty geologicko-paleontologického oddělení lze vidět také ve stálé expozici Zaniklý život na Moravě otevřené v roce 1990. „Ze současných výstav oddělení připomeňme ještě Zápas ichtyosaurů aneb Pravěk štětcem Zdeňka Buriana v Pavilonu Anthropos," upřesnila Pánková.