Prožít známý romantický příběh Dumasova románu Dáma s kaméliemi očima jedné z jejích postav umožní nejnovější premiéra Buranteatru. V autorské úpravě režiséra Šimona Cabana diváky provede dějem s několika překvapivými zvraty hlavní mužský hrdina v podání Michala Isteníka.

Francouzský spisovatel Alexandre Dumas mladší napsal autobiograficky laděný román v roce 1848. Režisér, scénograf a choreograf Šimon Caban z klasického díla ve své dramatizaci vyšel, ale obohatil jej o nové inscenační postupy.

Pán s kaméliemi tak nabídne různé nečekané obraty v ději a hlavně překvapivý konec, který ale nechtějí tvůrci blíže prozrazovat. „Hravou formou přechází děj na jevišti od přednášky k dramatickému dialogu, od psychoterapie k romantickým vyznáním, od statistiky k lyrice. Bez rozpaků spojuje staré s novým, nízké s vysokým, humor i slzy a ukazuje, že záchvěvy lidské duše se napříč staletími nemění, navzdory tempu doby a odlišným kulisám," popsal nezvyklou formu režisér a autor inscenace Caban.

Brněnský tým nejvíce inspirovala hlavní mužská postava Armanda Duvala, který je v románu milovníkem krásné pařížské kurtizány Markéty Gautierové. „Šimon Caban ušil tento projekt přímo na tělo Michalu Isteníkovi, s nímž si před časem porozuměl při spolupráci na Muchově epopeji v Městském divadle Brno. Michal tak může předvést všechny své bohaté herecké možnosti: být vypravěčem, hercem, přednášejícím, kritikem, naivou i cynikem," uvedl dramaturg Divadla Buranteatr Jan Šotkovský. Doplnil také, že inscenaci proto provází výstižný podtitul Jmenuji se Armand Duval a o mě tady především jde.

Jako ústřední téma inscenace zvolil Caban to, zda je ještě dnes možné prožít tak velkou romantickou lásku. „Armand Duval je mladý muž, který se domnívá, že je láskou poblázněný a má tedy právo na svou milenku. Sebestředný hrdina, který není zvyklý na odmítání, tápe ve vztazích, kde je dnes pro muže stále těžší najít své místo. Divokostí odhaluje svou nejistotu a křehkost, ale i žádostivost, sobectví a krutou, směšnou žárlivost. A co vlastně Armand Duval chce? Milovat? Spasit? Bojovat? Utéct a zapomenout? Těžko říct," okomentoval Caban zvolené hlavní téma.

Inscenace využívá zcizovací momenty, díky nimž herci často vystupují z rolí a civilně komentují dění na jevišti. „Forma si pohrává se zvoleným žánrem, takže tok vyprávění je neustále cíleně narušovaný. Slouží k tomu i doplňující videoprojekce ze současnosti. Jde nám především o hravou podívanou, ne žádnou intelektuální zábavu pro pár vyvolených," přiblížil zvolený inscenační klíč Šotkovský.

Hudbu složil a zároveň ji na jevišti živě interpretuje Vojtěch Dlask. „Vojta je usazený na scéně u piana a volně si pohrává se známými dobovými šlágry. Jako ústřední motiv se v příběhu opakovaně objevuje píseň Pretty Woman," popsal hudební složku Šotkovský.

Dnešní i zítřejší premiéra začínají v půl osmé večer. „Sobota už je vyprodaná, ale na neděli ještě zbývá pár volných míst. Vstupenky si mohou zájemci zakoupit na místě před začátkem představení. Do konce sezony potom uvedeme Pána s kaméliemi ještě čtyřikrát," uvedla Kamila Zetelová z Buranteatru. Divadlo Buranteatr sídlí v multikulturním centru Stadion v Kounicově ulici.

Pán s kaméliemi: premiéra

Autor: Šimon Caban, Alexandre Dumas ml.

Režie: Šimon Caban, kostýmy: Simona Rybáková, hudba: Vojtěch Dlask, hrají: Michal Isteník (Armand Duval), Kamila Zetelová (Markéta Gautierová), Vojtěch Blahuta (mladík) a Lukáš Rieger (psychoterapeut, otec), Pavel Novák (figurant), Miroslav Ondra/Šimon Caban (vévoda) aj.

Uvede: divadlo Buranteatr (Multikulturní sál Stadion), Kounicova ul.

Premiéry: sobota 6. dubna a neděle 7. dubna 2013, začátek v 19.30

Nejbližší reprízy: 14. dubna, 6., 17. a 18. května 2013