Díla autorů jsou letos podle kurátorky Lenky Lindaurové žánrově velmi pestré. „Letošní výstava je opravdu vzrušující a je názornou ukázkou toho, co se v současném vizuálním umění děje a jaká témata mladé umělce zajímají," uvedla Lindaurová. Upřesnila, že finalisty vybírá mezinárodní porota, v níž letos zasedá také kurátor Christian Rattemeyer z Muzea moderního umění v New Yorku.

Jediná žena mezi finalisty, Adéla Babanová, představuje inscenované video nazvané Já tam mám tělo. Autorka se inspirovala neobjasněnou vraždou americké herečky a odkazuje k filmovým postupům televizní detektivky. „Nedávám divákovi žádný klíč, kdo je vrah. Jen se na skutečnost dívám různými pohledy podezřelých, potenciálních vrahů," uvedla Babanová.

Další z místností Domu pánů z Kunštátu patří autorům Jiřímu Frantovi a Davidu Böhmomi. Ti se ve finále Ceny Jindřicha Chalupeckého ocitají již potřetí. A opět představují hravou instalaci kreseb a videa, v níž návštěvníky vybízí k překonávání mechanických překážek. „Prostor jsme chtěli rozdělit horizontem. Nahoře je „chaos", dole minimalistický prostor. Pracujeme s podhledem a možná i jistou nepříjemností, kterou člověk pocítí, když vystoupí nahoru a sleduje kresby nebo videa," vysvětluje Jiří Franta.

Vladimíra Houdka zastupují malby kombinované s netradiční koláží. Mají název Rozklenutá čerň a navazují na předchozí autorův cyklus.

Instalaci Jiné místo inspirovanou zpomalením času a paralelní skutečností vytvořil Richard Loskot. Výstavní prostor si „zdvojil" vytvořením nových oken, která znemožňují výhled a využívá principu polarizace. „Pracuji s prázdnem a nesamozřejmostí toho, jak funguje světlo," upřesňuje Loskot.

Výstavu uzavírají fotografie Jiřího Thýna zhotovené ve stylu perspektivně geometrické abstrakce. Na Cenu Jindřicha Chalupeckého je Thýn nominován již podruhé. Letos se ve svých snímcích zaměřuje na budovu Slovenské národní galerie a použil také remake paneláže ze 70. let z Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem.

Finálová výstava Ceny Jindřicha Chalupeckého se do Brna vrací po třech pražských ročnících. Výstavu spolupořádá Dům umění města Brna a závěrečné vyhlášení se odehraje 30. listopadu v Divadle Husa na provázku pod režijním vedením Vladimíra Morávka. Laureát získá 100 000 korun a možnost rezidenčního pobytu v zahraničí. Finálová výstava je přístupná do 9. prosince 2012.