Odpovědi na tyto otázky nabídne letos již posedmé předávání Cen Divadelních novin, které se uskuteční ve středu od sedmi hodin večer v brněnském Divadle Husa na provázku. Šanci má i osm tvůrců spjatých s Brnem.

„Koncepce předávání cen je taková, že ceremoniál putuje po divadlech České republiky. V minulosti to bylo hodně pragocentrické, rozhodli jsme se proto zavítat i do Brna. Divadlo Husa na provázku je velmi zajímavou českou scénou zvláště po příchodu Vladimíra Morávka na post uměleckého šéfa – je to pro nás záruka kvalitního doprovodného programu,“ zdůvodnil výběr divadla šéfredaktor Divadelních novin a současně předseda poroty Jan Kolář.
Pro něj představuje Husa na provázku i citové pouto, podle jeho slov společně s divadlem „propotácel mládí“.

Ceny se udělují v pěti kategoriích: Alternativa, Tanec a Balet, Hudební divadlo, Činohra a Herecký výkon bez ohledu na žánr. Laureáti Cen Divadelních novin získají odměnu ve výši sto padesáti tisíc korun, u herců je odměna ještě o padesát tisíc korun vyšší.
Z brněnských či s Brnem spjatých umělců jsou za minulou divadelní sezonu nominovaní za činohru režisérka Hana Burešová (například inscenace Amfitryon v Městském divadle Brno), Jan Antonín Pitínský (režie Evangelium svatého Lukáše v Divadle Husa na provázku) a autor Milan Uhde (mimo jiné autor písní v inscenaci Velice Modrý pták na téže scéně).

V kategorii hudebního divadla zastupuje Brno ředitel zdejšího Městského divadla Stanislav Moša (režisér inscenací Josef a jeho úžasný pestrobarebný plášť a Čarodějky z Eastwicku) nebo skladatel Miloš Štědroň.

Do nominací v kategorii taneční divadlo a baletní umění se dostala Hana Litterová za choreografii autorské inscenace Balady, na které spolupracovala se skladatelkou a cimbalistkou Zuzanou Lapčíkovou.
„Tématem večera bude modrá barva, předávání se bude odehrávat v dekoracích z inscenace Vladimíra Morávka Velice modrý pták,“ odhalil vizuální stránku dnešního večera Kolář.

Podle mluvčí hostitelské scény Martiny Měšťanové budou program tvořit výseky z inscenací divadla. „Budou to hlavně písničky z her Balada pro banditu, Velice modrý pták a možná i něco ze Shakespyré,“ uvedla Měšťanová. Režisérem večera je Vladimír Morávek a provázet jím bude moderátorské duo Anežka Kubátová a Jan Budař.

„Součástí slavnostního večera budou i videoprojekce. Na jedné z nich se objeví i slavný český filmový a divadelní režisér Miloš Forman,“ prozradil Kolář.
Mezi laureáty minulých ročníků cen jsou například choreograf Libor Vaculík, Jaromír Nohavica, Petr Zelenka, Boris Rösner nebo Jan Tříska.