Co se stane s tím, kdo užije zázračných kapek z mýty opředené rostliny mandragory, se už pozítří přesvědčí diváci brněnského Národního divadla. Renesanční komedii italského učence a dramatika Niccolò Machiavelliho Mandragora nastudoval se souborem Mahenovy činohry režisér Ivan Rajmont.

Mandragora patří do žánru učené komedie, takzvané commedia erudita. Niccolò Machiavelli, autor slavného politického spisu Vladař, začal dílo psát v nuceném vyhnanství v roce 1513 a dokončil ho o pět let později. Čerpal hlavně z antických komedií, ale i středověké frašky a inspiroval se také Boccacciovým Dekameronem.

„Výbornými dialogy a rafinovanou prací se zápletkami položil Machiavelli základ moderní veselohře co do formy a charakteristiky. Vytvořil nejzdařilejší renesanční komedii vůbec, ze které později vycházeli například Goldoni nebo Molière," charakterizoval stěžejní renesanční hru brněnský dramaturg Martin Dohnal.

Zkaženost a intriky

Na českých jevištích má Mandragora dlouhou tradici. K legendárním patří inscenace Činoherního klubu z roku 1965 v režii Jiřího Menzela, která se hrála nepřetržitě jedenáct let a zazářili v ní například Jiří Hrzán, Petr Čepek, Josef Somr nebo František Husák.

Příběh vypráví o napáleném postarším manželovi, který věří, že užije-li jeho krásná žena Lukrecia kapky z mandragory, konečně otěhotní a zplodí mu tak toužebného dědice. Tajuplná rostlina má však i jiné účinky, když údajně zahubí prvního muže, který se s ní vyspí. Řešením je proto najít náhodného hlupáka, který do sebe vtáhne veškerý jed. „Je to taková hra o zkaženosti. Na jedné straně je to pikantní zábavná historka o svedení jedné paní, na druhé straně hořký obraz o tom, jak si lidé myslí, že za prachy můžou mít všechno, a jsou ochotni jít třeba přes mrtvoly," popsal hlavní téma hry, režisér Ivan Rajmont, který v Mahenově činohře už dříve nastudoval Moliérovu komedii Škola žen nebo Gogolova Revizora.

V hlavních rolích uvidí diváci Vratislava Běčáka, Jakuba Šafránka, Lucii Schneiderovou nebo Pavla Doucka. „Na první pohled vypadá moje postava jako takový snaživý příživník, ale ve skutečnosti chce všem vlastně pomoct," charakterizoval postavu sluhy Liguria jeho herecký představitel Jakub Šafránek.

Páteční premiéra začíná na scéně Mahenova divadla v sedm hodin večer. Po skončení premiéry bude ve foyer křest knihy Jubilanti činohry Národního divadla Brno 2012 od publicistky Evy Šlapanské.

Premiéra inscenace Mandragora

Autor: Niccolò Machiavelli

Režie a úprava: Ivan Rajmont, dramaturgie: Martin Dohnal, scéna: Martin Černý, kostýmy: Marta Roszkopfová, hudba: Petr Kofroň, hrají: Vratislav Běčák, Jaroslav Kuneš, Jakub Šafránek, Pavel Doucek, Marie Durnová aj.

Uvede: Národní divadlo Brno

Premiéra: 26. října 2012, začátek 19 hodin, Mahenovo divadlo