Jací jsou muži 21. století? A jaké místo v jejich životě zaujímá svoboda, agrese nebo otcovský vzor? Na otázky související s hledáním mužské identity odpovídá autorská inscenace slovenské režisérky Slávy Daubnerové, kterou pod názvem Soumrak samců uvede v páteční premiéře brněnské HaDivadlo.Více než ke klasické činohře má nový titul blíže k pohybově vizuální performanci inspirované tanečními filmy, studiemi každodenního chování současného muže a jeho zvyků. „Východiskem pro naše uvažování o mužích se stal ekologický problém globální estrogenizace," říká dramaturgyně Anna Saavedra a odborný termín dále vysvětluje. „Námět vychází z vědeckého článku, který poukazuje na to, že pod vlivem syntetických estrogenů uvolňujících se do pitných vod z antikoncepce ztrácejí samci schopnost reprodukce a mění se v samice," dodává Saavedra.

Ohrožené „samce" ztvární mužská polovina souboru HaDivadla: Cyril Drozda, Jan Grundman, Marián Chalány, Jan Lepšík a Jiří M. Valůšek. Nezapojí se jen Martin Siničák, který zkouší další říjnovou premiéru iPlay. Té se brněnští diváci dočkají 19. října. Soumrak samců tak utvoří protiváhu hry Tajná zpráva z planety matek, kterou divadlo uvedlo v minulé sezoně a v níž hraje ženská část souboru.

Pohybová část nové inscenace vznikla pod dohledem slovenského choreografa Emila Leegera. „Poskytl hercům intenzivní pohybovou průpravu," říká dvaatřicetiletá divadelnice Daubnerová.

Začínající 38. sezona HaDivadla má název Restart a volně navazuje na minulou sezonu inspirovanou apokalyptickými tématy. Stisknutím pomyslného tlačítka restart se divadelníci chtějí vzepřít komercializaci kultury i společenské pasivitě a vrátit se k víře v sílu a smysl umění. „Proto dáváme prostor mladým nekonvenčním tvůrcům, kteří se zaměřují na témata, jimž se jiná divadla vyhýbají," říká umělecký šéf HaDivadla Marián Amsler. Do konce října HaDi uvede ještě jednu premiéru, a to inscenaci z básní Oldřicha Wenzla Pohodlný život v režii Jana Lepšíka.

Říjnové premiéry v HaDivadle

Soumrak samců(autorská inscenace Slávy Daubnerové a kolektivu HaDivadla inspirovaná reálnou ekologickou hrozbou), premiéra 5. října 2012

Pohodlný život(inscenace z básní Oldřicha Wenzla), premiéra 26. října

iPlay(mezinárodní projekt Generační ikony), premiéra 16. října