Výstava má příznačný název 10 let Galerie Ars. „Z brněnských sochařů zde vystavují Tomáš Medek, Jiří Sobotka a Nikos Armutidis, k brněnským matadorům neboli malířům nejstarší generace patří Miroslav Štolfa, Miroslav Šimorda nebo Dalibor Chatrný," uvedl architekt a provozovatel galerie Josef Chloupek, který je také kurátorem výstavy.

Z dalších umělců výstava představuje práce Milana Magniho, Libora Jaroše, Bohuslavy Olešové, Pavla Hayeka nebo Vladimíra Kokolia. „Za deset let fungování galerie zde vystavovalo přes padesát autorů a na této výstavě je pětadvacet z nich. Galerie Ars se zaměřuje na české umění od druhé poloviny 20. století do současnosti. Vystavovaná díla pochází až na výjimky od žijících autorů," uvedl Chloupek.

Svá díla má na aktuální výstavě také Tomáš Medek. „Jsou to menší bronzové objekty: odlitky Paprika, Twist a Tangle/Untangle," říká brněnský sochař a dodává, že Galerii Ars považuje za nejhezčí soukromou galerii v Brně. Podobný názor má i malíř Miroslav Štolfa.

„Josef Chloupek dělá velmi záslužnou práci. V podstatě supluje úlohu Domu umění, který dříve brněnské výtvarníky pravidelně vystavoval," říká dvaaosmdesátiletý malíř Štolfa. Jeho tvorbu na výstavě zastupují také tři díla: obraz inspirovaný meteorem Bolid, obraz z cyklu na téma žaluzií a střídmě barevný obraz zdi, kterou lze dle autora chápat symbolicky.

Galerie Ars přitom není první galerií, kterou architekt Chloupek provozuje. „Od roku 1987 jsem měl Ateliér v Tomešově ulici. Mou snahou bylo otevřít „normální" galerii, což ale nebylo za bývalého režimu možné. A tak to nakonec byly jen výstavy pro zvané, takový underground," vzpomíná na předrevoluční období Chloupek, který stál později i u zrodu Galerie As-pekt v Údolní ulici. To byl rok 1992.

Prostory stávající Galerie Ars si architekt Chloupek odkoupil v roce 2000. A poté, co interiér v přízemí neobarokního domu v centru Brna kompletně opravil, zpřístupnil galerii návštěvníkům nyní už s nově vytvořeným mezipatrem. „Zpočátku jsem byl spíše jen sběratel a umění byl můj koníček. Od té doby, co se ale prostor galerie podařilo otevřít, v tom nacházím smysl," říká Chloupek.

Ročně Galerie Ars pořádá deset výstav, vstup je zdarma. Výjimečné bývají odpolední vernisáže (15.0018.00), které se po vzoru zahajování výstav soukromých galerií v Paříži stávají platformou neformálního setkávání nejen brněnských výtvarníků.