Výstava má název Dvacet let s Dětským muzeem a podtitul Kaleidoskop interaktivních výstav pro děti i dospělé. Exponáty, z nichž je více než 80 procent dotekových, zaplnilo pět sálů. „V přírodovědném sále jsou preparáty ptáků a savců, modely ryb a plazů. Další sály nabídnou možnost vyzkoušet si různé druhy tkaní či oživit loutky, umlít obilí na zrnotěrce, razit mince, obléct si dobový oděv nebo vyzkoušet zbroj," říká vedoucí Dětského muzea Sylva Brychtová. A upřesňuje, že instituce spadá pod křídla Moravského zemského muzea v Brně.

Na pohled, na dotek

Exponáty vystavené bez vitrín si lze prohlédnout nebo přímo „vyzkoušet" v Paláci šlechtičen v Kobližné ulici. Zde Dětské muzeum začínalo v roce 1996 působit. „První české muzeum určené zejména dětem vzniklo 17. listopadu 1992. Už za krátký čas svého působení si získalo příznivce z řad dětí, rodičů i pedagogů. Až do roku 1995 bylo muzeum součástí oddělení EDUCO, kdy se toto oddělení rozdělilo na dvě pracoviště: na programové oddělení, které zajišťovalo přednášky a exkurze, a na samostatné Dětské muzeum," přibližuje historii Brychtová.

V roce 1996 začalo Dětské muzeum působit i v Paláci šlechtičen a v roce 2005 se stalo na základě rozhodnutí ministerstva kultury metodickým centrem působícím při Moravském zemském muzeu v Brně a pilotním pracovištěm muzejní pedagogiky a práce s dětmi a mládeží s postižením v České republice. Tuto funkci muzeum plnilo až do vyčlenění samostatného Metodického centra muzejní pedagogiky v září v roce 2010.

K nejúspěšnějším a nejvíce oblíbeným dosud patřily výstavy O hračkách, hrách a hraní, Stromy jako domy, Expedice středověk nebo Středověk je, když… „Výstava je určena dětem i dospělým. A jak je v Dětském muzeu již tradicí, mohou si návštěvníci exponáty nejen prohlédnout, ale i vyzkoušet. V prostoru chodby je pak obsáhlá fotodokumentace z příměstských táborů a dalších akcí, které pravidelně pořádáme," uvedla lektorka Dětského muzea Marcela Červinková.

Veselé ozdoby

Výstavu bilancující dvacetiletou éru muzea lze v druhém patře Paláce šlechtičen navštívit do konce letošního roku. Připraven je i doprovodný program, který příští sobotu zahájí výtvarná dílna nazvaná Veselé korálky. „Zájemce zveme na prohlídku výstavy a poté si v dílně mohou vyrobit drobné korálkové ozdoby, šperky nebo dekorace. Počet míst ve všech dílnách je omezený, proto doporučujeme rezervaci předem. Vstupné je padesát korun," upřesňuje Červinková a doplňuje, že spolu s hrami a interaktivními předměty jsou v expozici také pomůcky pro handicapované a nevidomé.

Do konce letošního roku Dětské muzeum nabídne ještě Tradiční vánoční dílnu a program Vánoce v muzeu, který vznikne ve spolupráci s Etnografickým ústavem.

Výstava v Brně

Doprovodné programy k výstavě (rezervace na tel. 533 435 274)

27. říjen: Veselé korálky

10. listopad: Lapače zlých snů

24. listopad: Prstoví maňásci

22. října až 21. prosince: interaktivní program pro školy