Festival pořádá Brno letos posedmé, tentokrát v organizaci Národního divadla Brno. Dalšími zúčastněnými jsou Městské divadlo Brno, Centrum experimentálního divadla, Divadlo Radost, Buranteatr a Janáčkova akademie múzických umění v Brně. „I letos chceme zachovat důraz na progresivní podoby činoherního, hudebního a pohybového divadla. S ohledem na současné dění v Evropě akcentujeme téma uprchlictví a brněnskému publiku zatím nepříliš známou formu dokumentárního divadla," přiblížil ředitel festivalu a současně Národního divadla Brno Martin Glaser.

Pořadatelé zareagovali na předchozí úspěšné festivalové linie pro rodiny s dětmi, a zařadili hned několik dětských představení. „Vlastně všechny pohádky pro nejmenší děti už jsou vyprodané. Zájem byl o inscenaci libereckého Naivního divadla O beránkovi, který spadl z nebe, koncertní verzi známé pohádky Perníková chaloupka v podání pražského divadla Minor nebo Pohádky ovčí babičky plzeňského Divadla Alfa," naznačila produkční festivalu Martina Procházková.

Nejmenší zájem diváků naopak byl stejně jako v předchozích letech o představení hostujících zahraničních souborů. V Brně vystoupí divadla z Belgie, Izraele, Maďarska, Německa, Slovenska či Slovinska. „Diváci se bojí jazykové bariéry a tomu, že nebudou představením v cizí řeči rozumět. Všechna činoherní budou ale opatřena titulky, takže není důvod," uvedla Procházková. Dodala, že nejvíce vstupenek na zahraniční titul je zatím prodaných na česko-německé představení Zámek/Das Schloss v podání Theater Bremen. Podílel se na něm i spisovatel Jaroslav Rudiš, výtvarník Jaromír 99 společně s pražskou kapelou Kafka Band, která obstará živý hudební doprovod.

Festival Divadelní svět v Brně.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

Z festivalového programu nakonec na poslední chvíli vypadly dva tituly. „Pro nemoc herečky Evy Novotné jsme museli zrušit domácí představení Vévodkyně a kuchařka. Z technických důvodů zase neuvedeme představení Městského divadla Kladno Otec, Matka," vysvětlila Procházková.

Doprovodný program festivalu se letos nejvíce koncentruje do brněnského Buranteatru v Kounicově ulici. „Uvedeme zde reprízu naší domácí inscenace Létající dítě, hned třikrát se představí Malé divadlo kjógenu a jeden večer vyplní pražské improvizační trio Impra, které bylo za loňský rok oceněno studentskou Thálií. Také zveme na workshopy na téma rétorika, terapie loutkou či dramamámy," popsal dramaturg přehlídky Jan Šotkovský.

Z dalších akcí off-programu pobaví děti v Divadle Polárka nedělní představení režiséra Jiřího Jelínka Mami, už tam budem? či workshop bubnování v kruhu s názvem Drum circles vhodný i pro nejmenší děti v doprovodu rodičů. Divadlo Husa na provázku zase láká na pondělní večer o ukrajinské literatuře s podtitulem Ukrajina, davaj, Ukrajina.