Malé Divadlo Komedie, které vzniklo předloni sloučením divadelního spolku Slawjena a Divadla Genus, nastudovalo francouzskou komedii Ani o den dýl. V české premiéři titul poprvé uvede v Divadle Bolka Polívky ve čtvrtek od sedmi hodin večer.

Dramaturgicky soubor navazuje na svá předchozí úspěšná představení 1+1=3, Divanovela a Náš Pan Kaplan má třídu rád. „Tentokrát jsme hledali titul, který čeští diváci neznají. Také jsme chtěli mít co nejskromnější herecké obsazení. To vše hra Ani o den dýl splňuje," okomentoval volbu titulu režisér inscenace Ladislav Kolář. Dodal, že ve Francii měla hra už před tisíc repríz.

Tématicky komedie zpracovává klasický milostný trojúhelník, ovšem tentokrát naruby. „Pavel nemá odvahu rozejít se se svou dívkou Sofií, a proto přesvědčí přítele Martina, aby se k nim nastěhoval. Doufá, že Sofie takovou situaci neunese a odejde. Martin se nastěhuje proti své vůli s tím, že je to na týden a ani o den dýl. Tak tedy začne žití ve výbušné domácnosti ve třech. A co konkrétně takový týden společného bydlení přinese, ať se nechají diváci překvapit," přiblížil zápletku inscenace herec Robert Musialek, jedna z vůdčích osobností Malého Divadla Komedie.

V bláznivé komedii o dvou mužích a jedné ženě Musialka v hereckém obsazení doplňují ještě Sandra Riedlová a Jiří Ressler. Repríza je na programu 27. května.

Soubor Stadec dorost bez Stadecu – II. pád se zase pro svoji nejnovější premiéru nechalo inspirovat slavným románem Francoise Rabelaise Gargantua a Pantagruel, který s podtitulem Smích smrti navzdory aktualizovalo na dnešní dobu. „Rabelais byl profesí lékař a svůj vychvalovaný i zatracovaný román napsal právě tak trochu smrti navzdory. Vybrané kapitoly tohoto groteskního díla jsme se proto rozhodli ozvláštnit různými články týkajícími se smrti, umírání a posmrtného života," vysvětlil tvůrčí záměr režisér inscenace Vítězslav Větrovec.

Na půdorysu dějové linky francouzského románu se tak tvůrci dotýkají dnes hodně tabuizovaných témat. „Smrti se v dnešní společnosti vyhýbáme, co můžeme a je jakoby neslušné o ní mluvit. Právě způsoby našeho uhýbání před smrtí a snahy před ní uniknout se tak staly hlavním tématem nové inscenace," popsal téma inscenace produkční souboru Tomáš Kadlec.

Premiéru odehraje soubor složený z profesionálních i amatérských divadelníků ve čtvrtek v brněnském klubu Leitnerka. „Poté, co jsme loni na podzim přišli o střechu nad hlavou v Multikulturním centru Stadec, je to jedno z našich současných útočišť. Kromě Leitnerky jsme se domluvili také na hostování v Kabinetu Múz a ve Zbrojovce," uvedl Kadlec. Dodal, že každé z těchto míst nabízí naprosto specifickou poetiku a záleží tedy jen na oslovených režisérech, do kterého prostoru se rozhodnou svoji inscenaci zasadit.

Divadlo Na Orlí přivítá poprvé tuto neděli nejnovější projekt studentů čtvrtého ročníku ateliéru muzikálového herectví Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Autorská inscenace Dady Klementové v režii Hany Litterové vychází z česko-slovenské poezie Jana Skácela a Milana Rúfuse. I názvem Co zbylo z anděla inspirovala Skácelovou stejnojmennou lyrickou sbírkou z roku 1960. „Se Skácelovou poezií pracuji se svými studenty už dlouho a jeho verše mě provázejí celý život. Tématicky se dotýkají všeho, o čem přemýšlíme: vztahů, setkávání, hledání identity i návratům ke kořenům," uvedla vedoucí absolvujícího ročníku studentů Jana Janěková.

Žánrově nabídne inscenace spojení hudby, tance, zpěvu i mluveného slova. „Přesahujeme hranice žánrů. Vyznění bude poetické, duchovní a pozitivní. Vycházíme z krásy Skácelových veršů, které jsou prosté, ale přitom hluboké," řekla Janěková. Dodala, že hudební doprovod obstará Quakvarteto.

Ani o den dýl

Autor: Clément Michel

Režie: Ladislav Kolář

Uvede: Malé Divadlo Komedie

Premiéra: 25. dubna 2013

Gargantua a Pantagruel

Autor: Francois Rabelaise

Režie: Vítězslav Větrovec

Uvede: Stadec Dorost bez Stadecu

Premiéra: 25. dubna 2013

Co zbylo z anděla

Autor: Jan Skácel, Dada Klementová

Režie: Hana Litterová

Uvede: Divadlo na Orlí (vystoupí studenti 4. ročníku Ateliéru muzikálového herectví JAMU)

Premiéra: 28. a 29. dubna 2013