Hru situovanou do brněnského prostředí a protkanou hantecem Goldflam napsal před dvěma a půl lety. „Nepsal jsem to jako hru vážnou a důstojnou, ale jako zvůli, rozmar, takovou chuťovku,“ řekl autor a režisér Goldflam. Hrůza v Brně už zazněla na několika autorských čteních v různých divadlech a v upravené verzi ji uvedlo Činoherní studio v Ústí nad Labem. Ve Švandově divadle pak Hrůzu v Brně inscenoval soubor Buchty a loutky – dle Goldflama zdařile.

Goldflam při nastudování hry současně zastává funkci „jazykového poradce“, který hercům pomáhá s brněnským akcentem. „Nikdo z herců není rodilý Brňák, i když v Brně třeba studovali. Není to klasický hantec, je to mluva, která se používala za mých mladých let. Jsou to i brněnské sprosťačiny, které mohou některé diváky pohoršit,“ podotkl Goldflam.

Vulgární slůvka jsou podle něj na místě. „Je to představení o obyčejných lidech, prostě to k nim patří,“ dodal Goldflam s tím, že hra je plná ostrovtipu a sarkastických glos. Příběh se odvíjí od kriminálního případu, k němuž jsou přivoláni dva policisté: Jarin a Ruda. Najdou mladou dívku, za což jsou povýšeni. „Policisty ztvárňují Josef Polášek a Robert Mikluš, jejich šéfa – kapitána Hrůzu, Cyril Drozda,“ upřesnil ředitel Divadla Bolka Polívky Ondřej Chalupský. Autorkou scény a kostýmů je Petra Goldflamová-Štětinová, hudbu obstará Mario Buzzi.

Žánr Hrůzy v Brně je podle tvůrců specifický: je to bizarní groteska vycházející z anekdot o policistech, v níž se autor pokouší o jakýsi přesah. „Vývoj hry je překvapivý, ale v dnešním světě ne nelogický,“ dodal Goldflam.
Páteční premiéra začíná v sedm hodin večer v Divadle Bolka Polívky na Jakubském náměstí. „Nejbližší reprízy jsou na programu v sobotu 27. května a 20. června,“ podotkl mluvčí divadla Michal Adamík.

Premiéra: Hrůza v Brně
Autor a režie: Arnošt Goldflam. Hrají: Josef Polášek, Robert Mikluš, Cyril Drozda, Miloslav Maršálek, Mariana Chmelařová, Mojmír Maděrič, Jaroslav Tomáš a další.
Scéna, kostýmy: Petra Goldflamová-Štětinová Hudba: Mario Buzzi
Dramaturgie: Monika Rychlíková. Inscenaci v pátek 26. května 2017 v 19.00 uvede Divadlo Bolka Polívky v Brně.