Peripetie okolo vztahů přátelských, partnerských, mileneckých i manželských nahlížená s humorem a nadsázkou se odráží ve všech námětech her divadla Do Houslí. Historii i současnost tohoto zájezdového souboru představí další díl Deníku Rovnost o malých scénách jižní Moravy.

Divadlo Do Houslí založili v roce 2007 tehdejší studenti herectví na brněnské Janáčkově akademii múzických umění v Brně Michaela Doleželová, Roman Vencl a Marek Příkazký. „S Romanem jsem se znala už z mých rodných Pardubic, kde jsme společně hrávali v místním ochotnickém kroužku. Na JAMU jsme k nám potom přibrali ještě Marka,“ připomněla počátky souboru jeho vedoucí Mi-chaela Doleželová.

Repertoár tvořily od začátku vlastní autorské hry, které psali právě Doleželová s Venclem. Žánrově se jednalo o konverzační nebo situační komedie. „Je to zvláštní, ale při vymýšlení nové hry začínáme pokaždé názvem. Ten nás teprve inspiruje k tomu, o čem hra bude. Ale vždy se nějak dotýká vztahů, protože ty řeší každý z nás,“ přiblížila vznik her Doleželová.

Nejnovějším titulem na repertoáru je mrazivá komedie Když se zhasne, kterou hraje soubor od loňského srpna. Nejčastěji uváděnou hrou je s devadesáti reprízami rodinná zase komedie Výročí. Na letošní léto chystá soubor novou premiéru.

Divadlo Do Houslí nemá stálou scénu a působí hlavně na zájezdech po republice. „Zkoušíme v Brně nebo ve Zlíně, kde také často hrajeme. Pravidelně vystupujeme i v bratislavském Divadle v podpalubí, které sídlí na lodi Café kotvící u místního Tyršova nábřeží. Už třikrát jsme se zúčastnili také známého Grand-festivalu smíchu v Pardubicích,“ uvedl herec Marek Příkazký.

Dodal, že podle zavedené tradice odehraje soubor všechny svoje premiéry vždy nejprve v létě o prázdninách na Tyjátrfestu v Kutné Hoře.

Název divadla vymysleli herci kdysi spontánně na večírku. „Vzniklo to jako momentální nápad a nemá to žádné hlubší opodstatnění. Diváky prostě lákáme na naše představení pod heslem Choďte s námi Do Houslí,“ okomentovala původ netradičního názvu souboru Doleželová.

Nejbližší možností navštívit představení Když se zhasne mají jihomoravští zájemci 13. května v multikulturním centru Stadion v Brně.

Divadlo Do Houslí

• divadlo vzniklo v roce 2007 v Brně

• soubor tvoří absolventi herectví Janáčkovy akademie múzických umění: Michaela Doleželová, Roman Vencl a Marek Příkazký

• repertoár tvoří výhradně autorské komedie (Výročí, Až…naprší a uschne, Když se zhasne)

• nejbližší brněnská repríza inscenace Když se zhasne je v neděli 13. května 2012 v multikulturním centru Stadion (začátek 19.30 hodin)

Herec Marek Příkazký o uvádění komedií říká:

Diváci se chtějí hlavně zasmát

Brno - Čtyřiadvacetiletý Marek Příkazký vystudoval herectví na brněnské konzervatoři i na Janáčkově akademii múzických umění. Tam se v ročníku sešel s Romanem Venclem, který právě tehdy začínal v páru s Michaelou Doleželovou tvořit autorské hry pro vlastní soubor. V roce 2007 potom společně všichni tři založili Divadlo Do Houslí.

Jak jste se dostal k hraní?

Jsem rodák z Hodonína a jako kluk jsem chodíval do Folk-lorního souboru Demi-žón ve Strážnici. Můj o dva roky starší bratr potom začal studovat v Brně konzervatoř, takže přes něj jsem přičichl i k herectví. Pak už jsem sám přesídlil do Brna.

Po JAMU jste se stal členem Městského divadla ve Zlíně. Čím je pro vás hraní v divadle Do Houslí?

To je hlavně radost a pak ovšem i možnost si něco přivydělat. Na představeních se podílím i tím, že stavím scénu, zvučím, starám se o světla, na zájezdech dělám řidiče.

A hrajete taky?

Hraji třeba v komediích Když se zhasne nebo Až… naprší a uschne. Odsud pochází i moje oblíbená věta: I pád na držku je pohyb dopředu.

Proč se zaměřujete hlavně na komedie?

Protože lidi se chtějí v divadle především zasmát a odreagovat se od starostí.