Další díly seriálu Malá divadla jižní Moravy najdete ZDE

„Vlastimil založili Jedovničtí před téměř sto osmatřiceti lety v hostinci Josefa Nezvala jako čtenářsko­zpěvácký spolek. Přihlásilo se do něj padesát členů a jeho prvním předsedou byl František Ševčík. Hlavní činností spolku byla četba knih, sborový zpěv, pořádání společenských večerů, přednášek, tanečních zábav a výletů do přírody. Členové Vlastimila později pořídili jeviště a v prosinci 1868 sehráli první divadelní představení,“ nahlédl do minulosti souboru jeho současný umělecký vedoucí Leoš Blažek.

Přítomnost letité tradice přitom podle něj nynější členové spolku pociťují. „Na kořeny souboru navazujeme například svojí ochotou věnovat volný čas divadlu, zkouškám a představením. Také snahou dělat to pro druhé,“ přiblížil Blažek.

Podobně jako jiné soubory, i Vlastimil zkouší svá představení bez jakékoli finanční podpory. Peníze na provoz si soubor snaží vydělat na vstupném. Členové spolku se však často musí pro divadlo obětovat.

„Divadelní hru zkoušíme obvykle čtyři až šest měsíců. Zpočátku se scházíme jednou týdně, těsně před premiérou je práce na představení mnohem intenzivnější,“ popsal Blažek.

Repertoár divadla přitom z větší části stojí na autorských textech. Ty pro Vlastimil píše a často i režíruje Marie Janíčková. „Kromě autorských her pro dospělé připravujeme pravidelně také představení pro nejmenší diváky. Naši herci si dokonce vyzkoušeli práci s profesionály, když někteří z nich účinkovali v úspěšném seriálu Četnické humoresky. Práce s režisérem Antonínem Moskalykem pro nás byla velkou zkušeností,“ přiblížil Blažek.

Na kvalitě uváděných kusů to je přitom poznat. Zatím poslední hra nazvaná Zvláštní vydání! měla premiéru teprve koncem loňského roku, ale za tu dobu už s ní jedovničtí ochotníci dokázali sedmkrát vyprodat divadelní sál.

„Zvláštní vydání je pro nás trochu výjimečnou inscenací. Její autorkou je opět Marie Janíčková a účinkuje v ní kromě herců i živý orchestr. Hudbu k představení složil syn autorky David, který ji se skupinou Akcent také hraje. Nejbližší představení Zvláštního vydání! hrajeme v pátek 11. a 25. března v sedm hodin odpoledne. S touto hrou se chystáme i na cesty, plán divadelní štace je zatím v přípravě,“ řekl Blažek.

Divadelní spolek Vlastimil
*soubor založili Jedovničtí 15. listopadu 1863
*Vlastimil uvádí hlavně autorská představení, které píše Marie Janíčková
*někteří herci souboru si zahráli v seriálu Černické humoresky
*nejbližší představení Zvláštní vydání! hrají 11. a 25. března v 19 hodin
Autorka spolku Vlastimil Marie Janíčková říká:

Humor je ukrytý všude

Brno /ROZHOVOR/ - Marie Janíčková jedovnickým ochotníkům na tělo napsala už dvanáct her, přesto stále ve svém okolí objevuje nové zdroje humoru.


Jak jste se dostala ke spolku Vlastimil?
Když jsme se před lety s manželem a dětmi přistěhovali do Jedovnic, s nadšením jsem zjistila, že tady mají divadelní soubor. Nabídla jsem se, že jako rodič nazkouším s dětmi divadelní představení. Dětské divadlo mělo úspěch a vedoucí souboru mi zanedlouho nabídl roli v pohádce, kterou tenkrát Vlastimil zkoušel. To už je skoro třicet let.

Kolik her jste už pro Vlastimil napsala?
V roce 1994 jsme uvedli moji první hru, tato současná je dvanáctá.

Máte čas do divadla i chodit? Které hry a které scény vám sedí?
Ráda navštívím představení ochotníků z okolí, vždycky to s nimi prožívám, protože vím, co všechno za tím je. Na profíky jezdíme občas se souborem do Brna.

Kde se při psaní her inspirujete?
Inspirace je všude. Skoro v každé situaci, i v té vážné a důstojné je ukrytý kus humoru. Baví mě jej objevovat a vychutnávám si ho.