Sídlí na Man-hattanu v New Yorku a patří k největším operním divadlům. Metropolitní opera. Do její historie se vepsali ti nejlepší dirigenti a sólisté, až se stala jednou z nejdůležitějších scén na světě. A protože zasednout do jejího hlediště se podaří jen málokomu, rozhodlo se vedení opery pořádat pravidelné přímé přenosy. Těch se od soboty dočkají také diváci na jižní Moravě.Program pro sezonu 2013/2014 nabídne například Čajkovského operu Evžen Oněgin, Pucciniho Toscu, Borodinova Knížete Igora a poprvé dokonce i Dvořákovu Rusalku. Slavnou árii o měsíčku zazpívá uznávaná americká sopranistka Renée Flemingová.

„Operu vždy odvysíláme v přímém přenosu tak, jak ji ve stejný okamžik sleduje publikum v New Yorku. V hlavních rolích se představí ti nejlepší pěvci a pěvkyně, zajímavostí pro diváky budou pohledy do zákulisí před začátkem inscenace a o přestávce – opět v přímém přenosu," uvedla Radka Ondráčková z filmové společnosti Aerofilms, která projekce zajišťuje v sedmadvaceti kinech České republiky.

Z jihomoravských institucí se do přenosů tentokrát zapojí tři kina a jedno divadlo: kino Svět ve Znojmě, kino Svět v Hodoníně a v Brně pak kino Scala a Divadlo Reduta patřící pod Národní divadlo Brno. To přímé přenosy z Metropolitní opery přenáší jako jediné divadlo v České republice – již od roku 2009. „O projekce je velký zájem, návštěvnost se v průměru pohybuje kolem devadesáti procent," říká mluvčí divadla Šárka Motalová. Upozorňuje, že přenosy spolu s Redutou v minulosti uvádělo také Mahenovo divadlo, vždy v závislosti na datu přenosu a repertoáru, který byl právě na programu. „Vzhledem k tomu, že nejkvalitnější technické podmínky pro přenosy, které potřebují nejvyšší zvukovou i obrazovou kvalitu, jsou v Redutě, jsme přenosy nyní soustředili na tuto scénu," dodává Motalová.

Záběr z prvního dějství Šostakovičovy opery Nos.
Záběr z prvního dějství Šostakovičovy opery Nos. Foto: Ken Howard

Sérii deseti večerů v sobotu otevře Evžen Oněgin Petra Iljiče Čajkovského. „Nová inscenace opery v produkci Deborah Warner a v režii Fiony Shaw představí dva neslučitelné ruské světy – venkovsky provinční a kosmopolitně dekadentní. V roli zamilované Taťány se představí Anna Netrebko, v Metropolitní to bude její premiéra. Roli povýšeného a sebevědomého Oněgina ztvární Mariusz Kwiecień, dirigentem je ruský mistr taktovky Valerij Gergijev," doplňuje Ondráčková.

Další z operních večerů následuje 26. října: po vyprodané premiéře v roce 2010 se do Metropolitní vrací opera Dmitrije Šostakoviče, jež vznikla na motivy stejnojmenné povídky Nikolaje 
V. Gogola. „Tato opera je vizuální senzací videoumělce Williama Kentridge. V hlavní roli se pod taktovkou Pavla Smelkova představí barytonista Paulo Szot, hrozivého policejního inspektora ztvární Andrej Popov. Nezvyklé úlohy zatoulaného Nosu se zhostí Alexander Lewis," upřesňuje Ondráčková.

Začátek sobotního přenosu opery Evžen Oněgin začíná v Brně, Hodoníně i ve Znojmě v 18.45 hodin, cena vstupenky se pohybuje v rozmezí od 250 do 320 korun.

Opera Popelka: na snímku Alessandro Corbelli.PROGRAM

5. 10. Evžen Oněgin, 26. 10. Nos, 9. 11. Tosca, 14. 12. Falstaff, 8. 2. 2014 Rusalka, 1. 3. Kníže Igor, 15. 3. Werther, 5. 4. La Bohème (Bohéma), 26. 4. Cossì fan Tutte (Takové jsou všechny), 10. 5. La Cenerentola (Popelka)

MÍSTA PROJEKCÍ: Divadlo Reduta a kino Scala v Brně (Scala se k programu připojí v listopadu), dále kino Svět v Hodoníně a ve Znojmě.

VÝHERCI SOUTĚŽE: vstupenky na Evžena Oněgina v kinech jižní Moravy získali Marta Kubíková, Lenka Svobodová a Radek Macek, správná odpověď zněla b) Taťána