Ve snaze zachovat věrnost folkloru a s touhou nalézt nové cesty vzniklo představení Museum 3000. Vojenský umělecký soubor Ondráš jej poprvé uvede u příležitosti 14. ročníku festivalu F Scéna.

„Jedná se hudebně­taneční představení v odlehčeném duchu. Jednotlivá čísla jsou folklorní i futuristicky pojatá. Jednotlivými částmi diváky provedou roboti,“ přiblížila pojetí večera mluvčí souboru Ondráš Hana Maděrová. Museum 3000 je na programu 21., 22. a 23. července, nastudování se pod režijním vedením Roberta Bellana zhostila profesionální část Ondráše: tedy pět tanečních párů a cimbálový orchestr.

Ještě před premiérou nového titulu však Ondráš zazpívá a zatančí na slavnostním zahájení festivalu, a to zítra od půl deváté večer na nádvoří hradu Špilberk.

„Ondráš se na jevišti prostřídá s Plzeňským lidovým souborem Mladina, překvapením bude účast hostujícího souboru ze zahraničí. Vystoupení Ondráše má dvě půle. V první jsou části z loni uvedeného Dvanáctera, v druhé čistý folklor a zcela nová hudební, taneční i písňová čísla,“ upřesnila čtvrteční program Maděrová.

Poté se festival přesune na nádvoří Staré radnice. Poprvé se F Scény zúčastní dva soubory: Kašava z Valaška a Poľana. „Kašava letos slaví 40. výročí založení. Zaměřuje se na zpracovávání zvykoslovného materiálu z méně známého západního Valaška. Jejich specifickým rysem je obnovování vánočních a masopustních her,“ uvedl dramaturg festivalu Martin Rezek.

Vysokoškolský soubor lidových písní a tanců Poľana založili v roce 1949 slovenští studenti. Od počátku vzniku bylo cílem udržovat slovenské folklorní tradice. Vstupné na každé vystoupení je sto korun, výtěžek získá Domov péče o válečné veterány. Představení se konají za každého počasí.

Program festivalu
23. června, nádvoří hradu Špilberk: Ondráš, Mladina, hosté
nádvoří Staré radnice v Brně:
24.–25. června: Mladina, 30. června – 2. července: Poľana Brno, 7.–9. července: Kašava, 14.
– 16. července: Ondráš (celosouborové představení), 21.–23. července: Ondráš (Museum 3000)