Festival začne v sobotu a ve dvou týdnech nabídne přes dvě desítky akcí. „Tento víkend patří jarmarku jídla, designu a zábavy Le Rendez-vous. Lidé si mohou koupit a ochutnat francouzské delikatesy. Kromě koláčů quiche, dortů a makronek také belgickou čokoládu, africké polévky a mnoho dalšího. K dostání budou i klášterní produkty trapistických mnichů z Nového Dvora, kteří je připravují podle starých francouzských receptur," uvedla Andrea Vojtěchovská, která trhy organizačně zaštiťuje.

FESTIVAL BONJOUR BRNO
Termín: 9. až 24. dubna 2016

- 9. až 10. dubna, Malá Amerika: trh Le Rendez-vous (Chuť Francie)
- 11. dubna, kino Art, 18.30 hod.: Lékaři bez hranic v ozbrojených konfliktech – autor známé knihy Tichý dech Jan Trachta pohovoří o svých misích na Haiti a po světě, 19.45 hod., Art: Živá knihovna – beseda s cizinci žijícími v České republice, 20.30 hod., Art, film Vášeň Augustiny
- 13. dubna, Francouzská aliance, 18.00 hod., zahájení výstavy 1336 km
- 21. dubna, klášterní zahrada na Mendlově náměstí, 19.30: dokument Prisontologue (film o choreografovi, který učil tančit vězně, s besedou)
- 22. dubna, klášterní zahrada, od 19.30: divadelní večer, poté česko-švýcarský cirkus Pieds Perchés, miniaturní divadélko pro jednoho herce nebo Bylinková maringotka aj. Úplný program na www.bonjourbrno.cz

Víkendový jarmark hostí Malá Amerika v Hybešově ulici. „Tento trh je součástí festivalu už počtvrté, dříve měl název Koloniál. Jeho součástí jsou i workshopy: zájemci si mohou například vyrobit levandulové mýdlo, dřevěnou tužku nebo se s pomocí hudebníka Pierra Doazana na-učit hrát na své vlastní tělo," doplnila Vojtěchovská.

Od pondělí zavítá Bonjour Brno do kina Art v Cihlářské ulici. „U příležitosti Živé knihovny promluví cizinci frankofonních zemí žijící v České republice. Další diskuze bude s lékařem Janem Trachtou, který povykládá o svých misích na Haiti i po světě," uvedla ředitelka Alliance Française Brno Aude Martin.

Dramaturg Artu Milan Šimánek představil filmy, které pod hlavičkou festivalu kino promítne. „Uvedeme dva snímky od jedné z nejvýraznějších osobností kanadské kinematografie Xaviera Dolana: Imaginární lásky a Mami!. Letos se zaměříme na Québec, k čemuž odkazuje i nový film Québečanky Léy Poolové Vášeň Augustiny," podotkl Šimánek s tím, že současně s dny francouzské kultury se v Brně příští týden konají Dny Kanady.

Vášeň Augustiny je film věnovaný hudbě a vášni k ní. O tomto námětu režisérka Poolová říká: „Hudba je pro mě velmi důležitá. Ne ve všech mých filmech se to projevilo samozřejmě tak silně jako v Augustině, ale jedná se o prvek, který utváří rytmus a náladu. Často při psaní scénáře hudbu poslouchám, a tím se snažím ponořit do takového rozpoložení, jaké má scéna obsahovat," řekla Poolová.

Od středečního podvečera se program přemístí na Francouzskou alianci na Moravském náměstí. „V šest hodin večer zde zahájíme výstavu 1336 km. Studenti katedry fotografie FAMU zde představí své snímky z Tuniska," uvedla Aude Martin.

V dalších dnech aliance hostí ochutnávku vín či ochutnávku tuniských specialit. „Na tyto akce je pro velký zájem nutná rezervace předem," doplnila ředitelka Francouzské aliance.

Část přehlídky se zabydlí v areálu klášterní zahrady na Mendlově náměstí. Jednadvacátého dubna je zde na programu uvedení dokumentu Prisontologue, o den později se publikum dočká česko-švýcar-ského cirkusu nebo divadelního představení beze slov. Chybět nebudou palačinky a vůně mateřídoušky v maringotce či představení inspirované peepshow.

Závěr festivalu patří mezinárodnímu turnaji v pétan-que – tradiční francouzské hře. Vstup na tuto akci je volný, stejně jako na debaty v Artu či zahajovací jarmark. Vstupné na akce v klášterní zahradě je dobrovolné, za lístek na filmové projekce návštěvníci zaplatí sto korun.

V Brně nyní žije okolo tří stovek rodilých Francouzů. „Na festivalové akce přicházejí nejen oni, ale i francouzsky mluvící Češi a široká veřejnost, jež chce třeba jen ochutnat gastronomii země galského kohouta," dodala ředitelka.