„Zahájení bude s těmi nejlepšími z nejlepších – Slovenským ľudovým umeleckým kolektívom SĽUK a Vojenským uměleckým souborem Ondráš. Obě tělesa patří k předním a jediným profesionálním souborům ve svých zemích,“ uvedla mluvčí Ondráše Gabriela Ševčíková a podotkla, že tento večer je již vyprodaný.

Následující večer, tedy ve čtvrtek, se F Scéna jako každý rok přesune do centra města. Tentokrát však nikoliv na nádvoří Staré radnice, ale na Moravské náměstí. Rozhodlo o tom brněnské turistické informační centrum v návaznosti na rekonstrukci tržnice na Zelném trhu, k níž by měl zůstat volný průchod – právě přes radniční nádvoří. A protože jsou folklorní večery placené, obklopí prostor hlediště zátarasy. „Mobilní zábrany znemožní vizuální sledování uvedeného programu. Jejich instalace je otázkou hodiny před představením,“ uvedla ředitelka centra Jana Janulíková.

Kapacita hlediště zůstane stejná jako na radničním nádvoří, zhruba tři sta míst. „Představení F Scény se odehrají za každého počasí, náhradní prostor není. Program by se rušil pouze za velké průtrže nebo bouřky, a to bychom vstupné buď vrátili, nebo by diváci dostali náhradní pozvání na jiný večer,“ řekla Ševčíková.

V podání Ondráše se diváci mohou těšit na premiéru Všude jsme doma, a to právě ve čtvrtek večer na Moravském náměstí. Nastudování hudebního pořadu se zhostil Orchestr lidových nástrojů Ondráše s dívčím sborem. „Orchestr lidových nástrojů zde předvede svůj široký hudební záběr, pořad bude zajímavý i zábavným mluveným slovem v podání Martina Rezka,“ upřesnila Ševčíková. Dalším očekávaným programem Ondráše je inscenace Náš svět. Na jednom pódiu se v ní setkává folklor v tradičních krojích a moderní styly jak v tanci, tak hudbě.

F Scénu pořádají Folklorní sdružení Jánošík Brno a Československá obec legionářská. Letos poprvé akci zastřešuje projekt Brněnský folklorní rok turistického informačního centra. Vstupenky na jednotlivé večery stojí 150 korun. Děti do dvanácti let mají vstup zdarma, studenti, důchodci a členové Jánošíka mohou uplatnit slevu.

Festival F Scéna
21. 6., 20.30, hrad Špilberk: SĽUK a Ondráš
22. 6., 20.00, Moravské náměstí: Ondráš – Orchestr lidových nástrojů, premiéra Všude jsme doma
28. a 29. 6., 20.00, Moravské nám.: Ondráš, Náš svět (alternativní pořad)
5. 7., 20.00, Moravské náměstí: folklorní soubory Jánošíček a Lučina (Brno)
6. 7., 20.00, Moravské náměstí: folklorní soubory Salajka (Dambořice) a Danájek (Strážnice)
12. 7., 20.00, Moravské náměstí: Ondráš – U vás o nás (celosouborový pořad)
13. 7., 20.00, Moravské nám., Ondráš – Příběh zbojníka