V předpremiéře letošní ročník nabídne dvanáct filmů. „Vévodí jim výrazný snímek Kameny bolesti režisérky Nicole Garcia uvedený v hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes. V hlavních rolích tohoto dramatu se představí Marion Cotillard a Louis Garrel. Mezi předpremiérami zazáří i francouzsko-český koprodukční snímek Tanečnice debutující režisérky Stéphanie DiGiusto uvedený na festivalu v Cannes v soutěžní sekci Un Certain Regard," uvedla mluvčí festivalu Gabriela Zajícová.

Film Tanečnice ve Scale začne ve středu v půl deváté večer, ještě před tím – od šesti hodin večer, je na programu film režiséra Xaviera Dolana Je to jen konec světa. „Hvězdně obsazený film v čele s Gaspardem Ullielem, Nathalií Baye a Vincentem Casselem byl na festivalu 
v Cannes oceněn Velkou cenou poroty," doplnila k programu Zajícová.

Festival ve Scale potrvá do příští středy. Dále nabídne například animovaný snímek Červená želva, film režisérské dvojice bratří Dardennů Neznámá dívka či nedělní Večer krátkých filmů. Vstupné na projekci je sto korun a filmy jsou dabované nebo s titulky.

TVÁŘE FRANKOFONIE

Součástí zahájení festivalu je vernisáž výstavy fotoreportéra Brněnského deníku Rovnost Drahomíra Stulíra. Výstava má název Tváře frankofonie a zachycuje účastníky letošního festivalu Bonjour Brno. „Každý z portrétovaných se do této přehlídky francouzské kultury nějak zapojil. Výtvarníci, hudebníci, velvyslanec… mnohé jsem neznal a oni neznali mě. Skrze objektiv jsem se snažil z jejich tváří vytušit co nejvíc. Propojit se s nimi," řekl autor výstavy a přiblížil i vznik snímků.

„Fotografoval jsem na středoformátový aparát Rolleicord a byl to pro mne určitý způsob meditace. V porovnání s digitální fotografií a rychlostí, s jakou se dnes s tímto médiem pracuje, mě bavilo uvědomovat si znovu celý proces vzniku každého snímku. Fotografoval jsem pomalu, namýšlel si jednotlivé scény dopředu. Užíval si určitou spontaneitu a nechal se vést konkrétním okamžikem," uvedl fotograf.

Výstava ve Scale zůstane do 30. listopadu, poté se přesune na Francouzskou alianci v Pardubicích. Podle dramaturgyně Bonjour Brno Aude Martin je důležitý odkaz, který tento cyklus portrétů ponese dál. „Na festivalu Bonjour Brno se stejně jako na této výstavě setkávají lidé z různých zemí světa. A všichni mluví francouzským jazykem, sdílí své názory a myšlenky. Chceme poukázat na to, že frankofonní kultura není spojená jen s Francií, ale i s jinými zeměmi včetně Québecu, odkud pochází režisér Xavier Dolan, jeho film Je to jen konec světa Scala u příležitosti Festivalu francouzkého filmu promítne," podotkla Martin.