Hlavní roli v programu zaujímá barokní hudba. „Chceme posluhačům přiblížit také širokou škálu varhanní literatury od jejích počátků až po 19. století. Dalším úkolem přehlídky je rozšiřování povědomí o varhanní hudbě," říká ředitelka z pořádající agentury Medial Agency Pavla Schieblová.

Středeční zahajovací koncert hostí chrám Jana Amose Komenského známý jako Červený kostel. „Vystoupí zde posluchačka pražské Hudební akademie múzických umění Pavla Bočková a Petra Kujalová z brněnské Janáčkovy akademie múzických umění. Na programu jsou například skladby od Frescobaldiho, Bacha, či Bohuslava Martinů," upřesňuje Schieblová.

Druhý z koncertů rozezní 15. října Baziliku Nanebevzetí Panny Marie v Augustiniánském opatství na Mendlově náměstí. Tento večer se představí vítězka Bachova varhanního podzimu 2011 Petra Andrlová a rodák z Bratislavy Ján Penták, který v současnosti studuje hru na varhany u J. V. Michalka.

Třetí koncert rozezní 18. října Besední dům. Účinkujícím bude Zdeněk Nováček, kterého doprovodí Filharmonie Brno, dirigovat bude Jakub Klecker. „Jako varhaník a cembalista Zdeněk Nováček po léta spolupracoval s Filharmonií Brno a s Brněnským komorním orchestrem. Působí řadu let jako pedagog na brněnské konzervatoři a na Hudební fakultě JAMU, kde vychoval celou generaci vynikajících varhaníků," říká manažerka marketingu Filharmonie Brno Markéta Staňková.

Závěrečný koncert publikum uslyší v provedení německého hosta, profesora univerzity ve Freiburgu Helmuta Deutsche, který do Brna zavítá poprvé.

Nultý a první ročník festivalu pořadatelé pojali jako soutěž konzervatoristů z České republiky. „Letošní ročník je jako první v pořadí koncipován v podobě přehlídky varhanní hudby. Koncerty bychom chtěli zachovat i v dalších letech s tím, že ze soutěže se stane bienále, a mladí hudebníci tak budou mít dostatek času na přípravu," vysvětluje programovou změnu Schieblová a upřesňuje, že příští rok se soutěž do programu vrátí.

A co nabídne festival v budoucnu? „V roce 2014 bychom přehlídku rádi vyzdvihli na mezinárodní úroveň. V létě 2014 budou v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Jezuitské ulici v Brně instalovány nové varhany, jež rozezní přes tři a půl tisíce píšťal. A právě u příležitosti Bachova varhanního podzimu, tentokráte už mezinárodního, představíme tento špičkový nástroj poprvé světu," dodává Schieblová.

Bachův varhanní podzim

DATUM: 10. října až 24. října 2012, začátky jsou vždy v 19.30 hod.

10. října - Českobratrský evangelický chrám J. A. Komenského (Červený kostel) v Joštově ulici v Brně. Účinkují Pavla Bočková a Petra Kujalová.

15. října - v Bazilice Nanebevzetí Panny Marie v Augustiniánském opatství na Mendlově náměstí. Účinkují Petra Andrlová a Ján Penták.

18. října - Besední dům v Brně. Zdeněk Nováček a Jakub Klecker.

24. října - kostel sv. Augustina v Brně. Účinkuje Helmut Deutsch.

VSTUPENKY: jednotná cena 100 korun. V předprodeji v Besedním domě Filharmonie Brno nebo na místě před každým z koncertů.