Pátek třináctého si mohou zaškrtnout ve svém diáři všichni Brňané, kteří se chtějí zúčastnit letošního festivalu ProART 2007. Čtvrtý ročník festivalu a mezinárodních uměleckých dílen zaměřených na tanec, zpěv, herectví a fotografii se letos koná v Národním divadle a v HaDivadle.

„Zájemci se přihlašují do dílen, které je zajímají a které vedou zkušení domácí i zahraniční pedagogové. Také ti pak společně vystoupí v improvizačním představení,“ vysvětluje organizaci festivalu jeho výkonná ředitelka Alena Pajasová. Brňané mohou například navštěvovat intenzivní kurzy baletu, zpěvu, pantomimy či herectví.

Hereckou dílnu vede členka HaDivadla Kamila Kalousová. Na závěrečném galavečeru předvedou studenti krátké ukázky toho, co se naučili. „Zúčastnit se dílen může každý. Kurzy jsou rozdělené podle stupňů obtížnosti,“ říká Pajasová. Jedinou výjimku tvoří takzvaný Searching project, kam jsou zájemci vybíráni na základě zkušeností.

„Nacvičím s nimi projekt s choreografií a v kostýmech, s nímž vystoupíme ve čtvrtek 19. července. Letošní téma zní Pět smyslů, “ zve vedoucí dílny a zároveň umělecký ředitel festivalu Martin Dvořák. Kromě studentů se festivalu účastní také zajímavé osobnosti. „Letos jsme pozvali například Hanu Maciuchovou a Ladislava Freje, kteří přijedou s představením Kdo se bojí Virginie Woolfové?“ láká Dvořák.

ProART 2007 potrvá do 20. července. Poté se přestěhuje do Prahy.