Letos se koná podevatenácté. Většina programu se odehrává v Praze, na jih Moravy se přesto dostane jedno představení – AlineAlone dánského choreografa Palleho Granhøje. Koná se zítra od osmi hodin v Bezbariérovém divadle Barka v ulici Svatopluka Čecha.

Hudba v této choreografii je kubánská. Tanečnice je z Kuby. Vypráví a zpívá o Kubě. Ale nové dílo dánského choreografa Palle Granhøje není o Kubě. Je o tanečnici, umělkyni a ženě jménem Aline Sanchéz Rodriguez. Je to její příběh. Palle Granhøj potkal Aline Sanchéz Rodriguez poprvé v roce 2003 při své návštěvě Kuby. Ihned ho okouzlilo charisma bývalé tanečnice a rozhodl se přivést ji zpět na jeviště.

„Všichni znají kubánskou hudbu, ale kubánský tanec je stejně tak silný – je plný vášně. To chceme v tomto sólu ukázat, diváci se setkají s citem, o kterém hovořím, setkají se se Sanchézovou Rodriguezovou,“ říká Granhøj. Představení spojuje současný tanec s filmovými ukázkami talk show, dokumentů a koncertů. „Kdysi jsem si napsal: Tenhle kus bude vyprávění. Nakonec to jako vyprávění neskončilo, ale je mu tak blízko, jak jsem ještě nikdy nebyl. Snaží se vyprávět příběh Aliny,“ říká o své inscenaci Grandhøj.

Charismatická kubánská tanečnice se účastnila tří posledních Granhøjových choreografií. Tanec Praha se koná od 1. do 28. června na několika místech v Praze.