Bolení hlavy a těžké rozhodování čeká o víkendu všechny, kteří chtějí vyrazit v Brně za kulturou. S festivaly se totiž roztrhl pytel. Areál brněnského koupaliště Riviéra se rozezní v rytmu rocku, funky ale například i hiphopu a drum´n base.

Rio De Riviera láká Brňany na známé kapely a bohatý doprovodný program. „Festival začíná v sobotu v poledne a končí až v neděli v sedm hodin ráno. Kromě pěti pódií a desítek kapel na návštěvníky čeká turnaj v beach volejbalu, Converse U–rampa, nebo kadeřnická a kosmetická show a patnáctiminutový ohňostroj,“ zvala na akci Kateřina Červinková z Mersey Agency, která festival pořádá.

Do areálu Riviéry se lidé dostanou tramvají číslo jedna ve směru na Bystrc. Na Mendelově náměstí musí přestoupit na autobus číslo osmdesát čtyři, ten je odveze přímo k areálu. „Vstupné stojí v předprodeji čtyřista šedesát korun, na místě pak o šedesát korun více. Zatím se prodalo dva a půl tisíce lístků, počítáme s osmi až deseti tisíci návštěvníky,“ dodala Červinková.

V každé zóně festivalu je zajištěno občerstvení a dostatek záchodků. Ochranka bude u vstupu kontrolovat, zda lidé do areálu nepronáší alkohol, zbraně nebo drogy.

Muzejní noc

V sobotu večer oslaví svůj svátek také třináct brněnských muzeí. Podrobný program je pro Brňany nachystaný v informačním autobuse na náměstí Svobody. Vstup je pro zájemce do všech muzeí zdarma. Ve většině muzeí je kromě prodloužené otvírací doby připraven zvláštní program. „Návštěvníky čeká kovářská dílna na muzejním dvoře, pouliční putovní divadlo s pravým kočovnickým vozem nebo například ochutnávka pravé romské kuchyně,“ slíbila ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Mezi ploty

Do psychyatrické léčebny v Černovicích zve všechny milovníky hudby a divadla šestnáctý ročník festivalu Meziploty. Podpořilo jej sto padesát divadelníků, kapel, výtvarníků i umělců.

„Minulý rok nás navštívilo asi tisíc lidí. I letos věříme, že si nás najdou. Pro návštěvníky je připraven nejlepší program za posledních sedm let, spolupracujeme i s Muzejní nocí,“ informoval organizátor festivali Robert Kozler.

K dobré náladě má na festivalu přispět i koncert Ivy Bittové. Je to její poslední vystoupení před turné po Spojených státech. „Mám teď spoustu hraní doma i v zahraničí a svět je opravdu velký. Takže teď, budu hrát delší dobu ve Státech, a potom zase zpátky tady,“ uvedla Bittová.

www.rioderiviera.cz

www.meziploty.cz

www.brnenskamuzejninoc.cz