Jako první premiéru sezony uvedl ročník vedený pedagogy muzikálového ateliéru Petrem Štěpánem a Miroslavem Ondrou inscenaci Hodinku na Štědrý den. Jedenáct studentů v ní loni začátkem prosince při scénickém koncertu představilo pětadvacet písní zesnulého skladatele Jiřího Bulise. „Mělo jít původně jen o vánoční koncert, ale nakonec se jednalo o regulérní představení, které jsme zopakovali ještě letos v lednu," popsal dramaturg Miroslav Ondra.

Hudební komedie Figarka je tak pro studentský ročník v pořadí druhou a zároveň poslední premiérou sezony. Autory svérázné adaptace volně na motivy hry Pierre-Augustina Carona de Beaumarchaise Figarova svatba jsou oba ročníkoví pedagogové. „Text hry vznikl přímo pro naše studenty muzikálového herectví. Chtěli jsme si pohrát s motivy, tématy a postavami slavné hry, kde sice nenarazíte na jedinou notu od Mozarta, zato milovník španělské noty si přijde na své. Snažili jsme se poctít španělské reálie předlohy, proto jsem připsal i několik písní," uvedl Petr Štěpán, který je současně také autorem písňových textů.

Děj vsadili do španělské Sevilly, která svým letním žárem a žhavou atmosférou skvěle nahrává žánru konverzační či situační komedie. Diváci se tak dočkají všech známých postav: všehoschopného sluhy Figara, Zuzanky, záletného hraběte Almavivu či pážete Cherubína. „Držíme se hlavní zápletky a zachovali jsme všechny archetypální postavy. Ale více jsme rozepsali jednotlivé situace, abychom dali prostor všem našim studentům. Výsledkem je trochu bláznivá hříčka prodchnutá láskou, prostopášností, nástrahami, intrikami a nedorozumění," přiblížil Ondra.

Aby podpořili původnost svého textu, zvolili autoři inscenaci název Figarka. „Chtěli jsme tím naznačit, že si pohráváme s původní Beaumarchaisovou hrou. Ale konec konců ani Mozartově opeře nikdo jinak neřekne. A hlavně: jako vždy se ukáže, že největším intrikánem není ani tak slovutný Figaro, nýbrž jeho snoubenka a budoucí žena Zuzanka, prostě Figarka," vysvětlil Ondra.

Hudbu k inscenaci složil muzikálový herec Městského divadla Brno Lukáš Janota. „Na jevišti se objeví živá tříčlenná kapela ve složení s kytaristou Dario Pigou, trumpetistou Hubertem Ratschkerem a perkusisty Petrem Rybízem Tomanem nebo Petrem Ptáčkem," uvedl Štěpán.

Premiéra začíná v neděli 24. dubna v Divadle Na Orlí v sedm hodin večer. První reprízy naváží hned v pondělí a v úterý, další reprízy potom 16. až 20. května. Začátky jsou vždy v sedm hodin večer. „Vstupenky stojí sto padesát korun, po slevě o padesát korun méně. Je možné je zarezervovat přes webové stránky divadla nebo na vstupenky.jamu.cz," upřesnil Martin Srba z marketingového oddělení Divadla na Orlí.