Co mají společného snímky Adéla ještě nevečeřela, Účastníci zájezdu, Jak se krotí krokodýli, Romance za korunu anebo Vratné lahve? Všechno jsou to pohodové filmy. Všechny zmíněné plus ještě pár dalších se totiž budou promítat na šestém ročníku Festivalu pohodových filmů, který v parku před klubem Šelepova začíná v pondělí.

„Festival a jeho doprovodný program se pět let odehrával pouze v Brně, kde promítá pod širým nebem Kinematograf bratří Čadíků. Loni jsme poprvé navštívili i další města regionu. Vzhledem k zájmu jednotlivých měst se bude letos premiérově promítat i v kamenných kinech a festival potrvá až do druhé poloviny října,“ uvedl jeden z pořadatelů festivalu Vladimír Koudelka.


Festival jubilantů
Brněnská část festivalu se koná v posledním zářijovém týdnu, do okresních měst – Břeclavi, Hodonína, Vyškova, Blanska, Boskovic a Znojma – se vypraví od 23. do 31. října.

„Kromě českých filmových trvalek a premiérových hitů zprostředkovává festival každým rokem osobní kontakt s herci a tvůrci filmů, kteří v současném roce jubilují,“ říká Koudelka. Letos tak na jižní Moravě návštěvníci festivalu spatří pětašedesátiletého Michala Dočolomanského, padesátníka Erika Parduse, o pět let mladšího spisovatele Michala Viewegha nebo třicítku slavícího Jana Budaře.

Program odstartuje v pondělí film, který je stejně starý jako Budař. Snímek Oldřicha Lipského Adéla ještě nevečeřela s neohroženým detektivem Nickem Carterem (Michal Dočolomanský), krásnou a naivní Květuškou (Naďa Konvalinková), dobrosrdečným komisařem Ledvinou (Rudolf Hrušínský) a proradným baronem von Kratzmarem (Miloš Kopecký).

Slavnostní zahájení festivalu se koná v pondělí netradičně už ve čtyři hodiny odpoledne v sále Šelepky a zúčastní se ho Dočolomanský, Konvalinková a Květa Fialová.


Sud za láhev
Úterý přinese před Šelepku letošní kasovní trhák rodinného tandemu Svěrák & Svěrák – Vratné lahve. Festivalovým hostem bude filmová představitelka Svěrákovy manželky Daniela Kolářová a kromě filmu a besedy s ní se návštěvníci mohou těšit na doprovodnou akci. „Za každou donesenou vratnou láhev obdrží návštěvník jeden los. Ve slosování může vyhrát padesátilitrový sud piva, pětilitrový soudek a další věcné ceny,“ informoval Miroslav Bernátek ze Šelepky.

S Brnem se festival rozloučí ve středu – filmem Romance za korunu, ve kterém si zahrál mimo jiné i brněnský herec Erik Pardus. Jeho kolegyně a zpěvačka Naďa Urbánková se představí i koncertně se svou novou doprovodnou skupinou, kterou je jihomoravská Bokomara.