Všechna vystavená díla vznikla právě pro finálovou výstavu. Výtvarník Lukáš Karbus připravil cyklus snivých a výrazně barevných maleb inspirovaných krajinou kolem České Lípy, odkud pochází. „Je to krajina koncentrovaná do určitého tvaru, takový severočeský destilát. Maloval jsem akvarelem s důrazem na detail, který však nezasahuje do obrazu plošně," uvedl Karbus.

Další finalistka Barbora Kleinhamplová vystavuje sekvence digitalizovaných vnitřností. Utvářejí jedno virtuální tělo a doplňuje jej desetiminutové videem z lekce jógy smíchu. „Hledala jsem způsob, jak mluvit o prekarizované společnosti, tedy o dnešních lidech – velmi flexibilních, ale často podléhajících úzkosti a stresu."

Finále 2015: výstava pěti finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého
(Vojtěch Fröhlich, Lukáš Karbus, Barbora Kleinhamplová, Pavla Sceranková a Pavel Sterec)
Místo: Moravská galerie v Brně, Pražákův palác v Husově ulici.
Výstava potrvá do 17. ledna 2016.
Slavnostní vyhlášení vítěze bude 20. listopadu tohoto roku hostit Besední dům Filharmonie Brno, režisérem večera je nový umělecký šéf HaDivadla Ivan Buraj.

Pavlu Scerankovou inspirovalo téma reliktního záření, což je první světlo vyzářené do vesmíru. „Fascinuje mě, že i stopy po nejvzdálenější minulosti prodlévají neustále v prostoru," uvedla Sceranková. Součástí instalace je i speciální edice kostkového cukru obsahujícího fotony.

Pavel Sterec představuje instalaci nazvanou Fosilní my. Jsou to skutečné i fiktivní výsledky geologických sond včetně fosilizovaných „pozůstatků dneška", které Sterec ztvárnil v podobě 3D tisku. Autor poukazuje například na to, že stres se zaznamenává do lidských kostí i zubů, spekuluje o složení hornin, které budou obsahovat plasty či betonové částice.

Vojtěch Fröhlich návštěvníkům výstavy nabízí „pouze" připojení k internetu či telefonnímu číslu. Několika řádky na zdi galerie tak odkazuje na nově vytvořenou facebookovou stránku, prostřednictvím které se lze zúčastnit reálného výletu s ním samotným. „Chtěl bych divákům umožnit, aby se rozhodli pro něco neočekávaného a zkrátka to udělali," uvedl Fröhlich, jehož performance je vymezená obdobím čtyř měsíců.

Podle ředitelky Společnosti Jindřicha Chalupeckého Kariny Kottové je letošní expozice silná v jednotlivých dílech i jako celek. Práce konkrétních umělců totiž nejsou striktně oddělené a různě se prolínají. Jsou v dialogu a vzájemně se doplňují. „Poukazují na možnosti současného umění vyjadřovat se k době, v níž žijeme, zcela jedinečným jazykem," uvedla Kottová.

Udílení Ceny Jindřicha Chalupeckého vzešlo v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a malíře Theodora Pištěka. Jejím jubilejním 25. držitelem se loni stal Roman Štětina. Brno už v minulosti hostilo několik finálových výstav a letos má výstava poprvé zázemí v Moravské galerii. Příští rok se finálová expozice opět přesune do Prahy.