Neprohlížet si fotografie na stěnách galerií, ale sledovat je na velkém plátně určeném filmovým projekcím. S tímto záměrem vznikl před šesti lety festival Fotojatka, který každoročně představuje výběr z toho nejlepšího, co nabízí současná kreativní a dokumentární fotografie.

Přehlídku hostí dnes od sedmi hodin večer brněnské kino Art. „Nápad fotografie promítat sice není nijak nový, my se ale snažíme jít jinou cestou než ostatní. Nepromítáme cestovatelské fotografie ani líbivé krajinky. Naší ambicí je ukázat rozmanitost a nápaditost, se kterou světoví tvůrci přistupují k tomuto médiu. Chceme dokázat, že i v době všudypřítomného videa je fotografie nezastupitelná. Ostatně i proto promítáme bez komentáře, jen s úvodním slovem či debatou,“ vysvětluje záměr akce ředitel festivalu Martin Šálek.

Několikahodinový fotografický maraton přiblíží tvorbu čtrnácti autorů, z toho tří českých. „Letos se diváci mohou těšit na snímky z Balkánu vynikajícího řeckého fotografa agentury Magnum Nikose Economopoulose nebo volnou tvorbu proslulého nizozemského reklamního tvůrce Erwina Olafa. Domácí autory zastoupí snímky ojedinělého tvůrce surreálných fotografických montáží Jiřího Stacha, tvorba fotografa skromných a poutavých humanistických snímků Daniela Šperla nebo fotografie českošvýcarské autorky Iren Stehli, která má ojedinělý pohled na normalizační realitu 70. let,“ upozorňuje na zajímavosti programu Šálek.

Témata prezentovaných autorů jsou přitom různorodá. Vždy záleží na vlastním uvážení fotografa, které snímky pro Fotojatka zvolí. „Nechceme dělat monotematický večer. Nevyhýbáme se dokumentu, módě, konceptuální fotografii ani humoru. Kritériem je nápaditost a kvalita,“ vysvětluje koncepci přehlídky Šálek.

Mozaika rozličných fotografických celků přitom může podle něj obohatit i diváky, které v programu na první pohled zaujme jen zlomek autorů. „Asi každý si najde něco, co se mu líbí víc, ale stěží řekne, že viděl sérii, která byla nezajímavá nebo bez nápadu,“ dodává Šálek.

Festival Fotojatka letos slaví šesté výročí. Poprvé přehlídku hostily jen České Budějovice, v dalších letech už akce zakotvila také v Brně a v Praze. „V Brně jsou jedni z nejlepších a nejvstřícnějších diváků, proto zde festival zahajujeme. Když se stane, že má festival ještě nějaké nedostatky, brněnské publikum nám je s pochopením odpustí,“ říká Šálek.

Pravidelným návštěvníkem brněnských Fotojatek je amatérský fotograf Michal Tóth. „Je to pro mě úplně jiný způsob, jak se s fotografií zajímavých autorů seznámit. Vidět fotky v doprovodu hudby je často až uhrančivé a mnohem více emotivní. Z minulých ročníků vzpomínám rád například na prezentace Antonína Kratochvíla, Anderse Petersena či nositele ceny World Press Photo, polského fotografa Rafala Milacha,“ říká Tóth.

Začátek letošní přehlídky Fotojatka je v sedm hodin večer v kině Art. Vstupenky pořadatelé doporučují koupit v předstihu, a to během dneška na pokladně kina.

V sobotu a neděli na program naváže dílna subjektivního dokumentu na téma osobní prostor. Workshop je určený komukoliv, kdo fotí s digitálním fotoaparátem. Další podrobné informace o festivalu jsou na webových stránkách www.fotojatka.cz.


VŠEDNÍ SLAVNOSTI. Jedna z fotografií z cyklu Všední slavnosti od táborského rodáka Daniela Šperla. Sérii těchto snímků autor v publikaci uvádí výrokem slavného fotografa Roberta Franka: Jedna věc, kterou fotografie musí obsahovat, je lidskost daného okamžiku. Foto: Daniel Šperl

Fotojatka 2012: program v Brně

Datum: 16. března od 19.00 hodin v kině Art.

Program: to nejlepší z tvorby čtrnácti fotografů (Erwin Olaf, Jiří Stach, Nikos Economopoulos, Lynne Cohen, Grzegorz Klatka, Lina Németh, Reiner Riedler, Maciej Dakowicz, Kristoffer Axén, Daniel Šperl, Geoffrey H. Short, Nils Jorgensen, Salim Issa/Štěpánka Stein a Iren Stehli)

Program 17. a 18. března: dílna subjektivního dokumentu na téma osobní prostor, určená pro kohokoli s digitálním fotoaparátem