Tentokrát ho inspiroval spisovatel Jules Verne a jeho dobrodružný román Tajemství pralesa aneb Osm set mil po Amazonce, který Goldflam pod stejným názvem zdramatizoval. Hru o patnácti obrazech v pátek v premiéře divákům představí Mahenovo divadlo v Brně.

„Tajemství pralesa aneb Osm set mil po Amazonce je vlastně divadelním tvarem knihy Julese Verna. Se scénografem Jaroslavem Milfajtem jsme se snažili o velkovýpravné scény, ale přitom jsme chtěli zachovat naši obraznost a nekopírovat Verneův román,“ uvedl scenárista a režisér hry Arnošt Goldflam.

Nepříliš známé Verneovo dílo Tajemství pralesa aneb Osm set mil po Amazonce patří do cyklu Podivuhodné příběhy. Francouzský název románu La Jangada označuje obrovský obytný vor sloužící k plavbě po jihoamerickém veletoku.

„Na palubě Jangady pluje celá rodina hlavního hrdiny Joama s personálem, aby na konci cesty oslavili svatbu Joamovy dcery Minhy a Manuela. Při svatební plavbě pasažéobdivují krásu břehů Amazonky – to vše do okamžiku, než se na palubu dostane muž jménem Torrés. Ten sice nejprve Joama zachrání ze spárů aligátora, pak jej však začne vydírat,“ nastínila dramaturgyně hry Dora Víceníková.

Kmotrem inscenace je Bohumír Jánský, známý hydrolog, který před několika lety se svou expedicí vypátral kořeny Amazonky a zařadil se tak mezi nejslavnější české vědce. Dokumentární film o své expedici představí v pátek v pět hodin večer na Malé scéně Mahenova divadla.

V hlavních rolích se divákům představí Zdeněk Dvořák, Klára Apolenářová, Petr Bláha a Marie Durnová. Inscenaci určenou dětem i dospělým divákům doplní hudba Petra Hromádky. Představení potrvá necelé dvě hodiny.