Zatímco spirituálová hudba je v našich poměrech známou záležitostí, o gospelu toho více vědí jen opravdoví znalci. V loňském roce přijel Harlem Gospel Choir do České republiky poprvé a očekával, jak čeští lidé black music přijmou.

Charisma a proslulost tohoto souboru zafungovala a nadšené reakce diváků a téměř všechna vyprodaná představení dokázala, že obavy z neúspěchu byly naprosto bezpředmětné. „Harlem Gospel Choir přijíždí do České republiky přesně po roce. Tentokrát vystoupí v nádherném prostředí divadel, velkých sálů a kláštera. Zájem o jejich vystoupení je po celém světě obrovský. Na svá vystoupení a nahrávání desek si zvou ta nejlepší esa,“ uvedl Jaroslav Hainzel z pořádající agentury 10:15 Management. I letošní turné se jmenuje God Bless The Children, což vypovídá o charitativním záměru souboru.

Turné zahájil včerejší koncert v pražské Státní opeře, v pátek Harlem Gospel Choir vystoupí od dvaceti hodin v Janáčkově divadle. V dalších dnech se koná koncert v Olomouci, v cisterciáckém klášteře v Oseku a v Kongresovém centru v Hradci Králové. Protože už několik týdnů před koncertem v Brně byly vstupenky do Janáčkova divadla vyprodané, rozhodli se organizátoři uspořádat ještě jedno brněnské vystoupení.

„O Harlem Gospel Choir je obrovský zájem, koncert v Janáčkově divadle byl brzy vyprodán, proto jsme se rozhodli ještě pro jedno vystoupení,“ dodal Hainzel. Další příležitost zhlédnout proslulý gospelový sbor mají zájemci šestého listopadu v Katedrále svatého Petra a Pavla. „V nejvýznamnější brněnské katedrále vystoupil Harlem Gospel Choir již v loňském roce a byl též vyprodaný,“ upřesnil Hainzel. Dodal, že tento známý sbor v České republice zahájí českou gospelovou sezonu. Na jejich turné totiž navazují další sbory, které k nám také letos přijíždějí. Záměrem Harlem Gospel Choir je zlepšit porozumění mezi afroamerickými kulturami a svými poselstvími šířit lásku, mír a harmonii. I proto se hudba označuje pojmem gospel, což v překladu znamená evangelium, neboli dobrou zprávu. Gospelu předcházelo období spirituálu, které se vyznačovalo deportací, ztrátou domova a kulturní identity.

Spirituály byly původně písně otroků, které postupně ztrácely na významu. V dalších letech se do nich přidávaly i žalmy a blues a výsledkem bylo církevní, gospel blues. To již byla hudba upravená, jazzová a dala se zapsat v notách. Kromě této podoby, která připomíná nejvíc blues, má i moderní verzi. Ta vznikla po roce 1969 a její vývoj odstartoval Edwin Hawkins a jeho úprava starého baptistického žalmu Oh, Happy Day… Tomuto směru se dnes říká contemporary gospel a je to v podstatě moderní soul, r´n´b a hip hop s duchovními texty.

Sbor Harlem Gospel Choir založil v roce 1986 Allen Bailey. Nápad na vznik gospelového souboru dostal při návštěvě renomovaného Cotton Clubu v Harlemu u příležitosti oslav na počest Martina Luthera Kinga Juniora. V jeho sboru byli tehdejší nejlepší zpěváci a hudebníci z černošských kostelů v Harlemu. Témata písní a vystoupení mají doposud jedno společné, semknout lidi a národy dohromady.

V souvislosti s těmito názory se často objevují ve společnosti známých jmen, jakými jsou například Bono Vox z U2, Diana Ross, Avril Lavigne. Při předávání cen loňské americké hudební akademie Grammy Awards vystoupili se skupinou Gorillaz. V roce 2006 oslavil sbor dvacet let od svého založení.