První ročník festivalu má jednotný koncept. Osm letních koncertů v osmi českých městech. Festival v Brně ozvláštní několik zajímavostí. Největší peckou měl být Karel Gott, který však onemocněl. Na hlavním pódiu se představí Inekafe, Michal Hrůza, David Koller, Portless, Wanastowi Vjecy a Marek Ztracený s Martou Jandovou. „Taky chystáme fanzónu, kde spolu budou zápasit v živém stolním fotbálku fanoušci Komety a Zbrojovky,“ řekla mluvčí pořádající agentury Yashica Monika Freibergová.

Brněnskou část festivalu navíc hostí zvláštní kulisy zchátralého stadionu. Nejvyšší soutěž se tam nehraje od roku 2001.

Teprve před dvěma lety stadion velkolepě ožil, když se na něm před třiceti tisíci fanoušků loučil s profesionální kariérou fotbalista Petr Švancara. S fandy a dobrovolníky stadion opět otevřel lidem. „Opravili jsme jej do přijatelného stavu. Od té doby tu bylo pár drobných akcí,“ řekl Švancara. Jemu a spolku Věříme Zbrojovce město prostory pronajímá.

Švancara vítá, že se za Lužánkami chystá další akce pro tisíce lidí. „Stadion raději využíváme pro sportovní účely, ale slíbili jsme lidem, že podpoříme i kulturní akce. Udělá jim to radost a pomůže to i stadionu,“ dodal. Část peněz za zakoupené vstupenky půjde na provoz stadionu.

Festival LétoFest v Brně
Kdy: v sobotu od dvanácti hodin odpoledne
Kde: na fotbalovém stadionu Za Lužánkami v Brně
Účinkující: Inekafe, Michal Hrůza, David Koller, Portless, Wanastowi Vjecy a Marek Ztracený s Martou Jandovou. Na menší stage zazní Aeronaut, Gustavo Rojo, Denoi, Like It a Kelwin. Pro děti jsou připravené sportovní hry.
Vstupenky: k dostání v síti Ticketlive
Cena: 430 korun v předprodeji, na místě 490. Děti do deseti let zdarma.

Už před dvěma týdny dobrovolníci chystali prostor pro festival. Vytrhali tam plevel a vykáceli keře na tribunách. „Líbí se nám, že trochu pomáháme místu, které leží jen tak ladem,“ dodala Freibergová.

Vybraný prostor oceňuje i festivalová nadšenkyně Linda Srncová. „Pod širým nebem jsou festivaly nejlepší. Bývá tam lepší atmosféra než na koncertech v sálech,“ sdělila.

Kromě osmi kapel na hlavním pódiu vystoupí i menší skupiny. V mezičasech mezi hlavními koncerty zahrají na minipódiu třeba Aeronaut nebo Kelwin. Děti se zabaví soutěžemi, dílnami a sportovními aktivitami.

Podle Freibergové je zatím prodaných asi tři tisíce lístků. „Počítáme ale s návštěvností okolo čtyř až pěti tisíců,“ dodala.

Do budoucna plánují pořadatelé festival prodloužit. „Chceme ho udělat na dva dny a oslovit kapely, jako jsou Chinaski, čímž bychom zvýšili návštěvnost,“ řekla Freibergová.

Vstupenky jsou k dostání v síti Ticketlive. Lidé za ně zaplatí 430 korun, na místě o šedesát korun víc. Zatím festival hostila čtyři česká města. Po Brně se akce přesouvá do Liberce a Plzně. Koncertové tour zakončí účinkující v září v Karlových Varech.

LENKA JEBÁČKOVÁ