Ateliéry, dílny, místo pro pořádání výstav a setkávání umělců. Tím vším je nyní Grau Studios prostor bývalých pokladen vlakového nádraží v Brně.

Nízkou opuštěnou budovu stojící přes silnici od hotelu Grand si členové Grau kollektivu vyhlédli s úmyslem vytvořit novou galerii. Sloužit má hlavně mladým umělcům a čerstvým absolventům uměleckých oborů. „Otevření proběhlo neoficiálně. Byl to vlastně spíš rozlučkový večírek s vedoucím ústavu ateliéru multimédií Petrem Zubkem. Poté už následovaly výstavy. Své práce zde představili studenti vídeňského ateliéru Art and Science, islandské umělkyně, byl zde cyklus výstav Jádro Fresh Festival," říká jeden z členů Grau kollektiv Ondřej Merta. Spolu s ním do skupiny patří Johana Merta, Anna Balážová a Katarína Hládeková. Dohromady se ke sdružení hlásí 13 lidí.

Vernisáž nové výstavy studio plánuje na tuto neděli. Své práce zde představí dvě dvojice: Koby Němec s Petrem Jamborem a Lukáš Hutter s Jakubem Ročkem. „Odprezentujeme čtyři krátká videa. Souhrnně by šla pojmenovat asi takto: život nevytvořil pravidla ani povinnosti. Tematicky se zabývají determinací v životě a ve společnosti," říká Petr Jambor s upřesněním, že právě tato problematika jej svedla dohromady s Koby Němcem.

Výstavu bude netradičně hostit půdní prostor, kam návštěvníci musejí vystoupat po žebříku. „Půdu jsme zvolili záměrně. Počítáme se stísněným prostorem a poněkud komplikovaným přístupem. To se stává jakýmsi eliminujícím faktorem determinantem podtrhujícím téma výstavy," vysvětluje Jambor.

Výstavy ve studiu Grau jsou volně přístupné všem zájemcům. „Pevně stanovenou otvírací dobu nemáme. Ale protože jsou uvnitř ateliéry, většinou bývá otevřeno," říká Merta. Tradičními se staly vernisáže. Jejich součástí bývají koncerty, nebo performance „Těší nás, že nás sledují pedagogové, galeristé i teoretici," říká absolvent bakalářského studia ateliéru multimédií Merta.

Budoucnost studia Grau je přitom nejistá. „Tato bývalá nádražní pokladna se má brzo bourat. S tímto záměrem už nám majitel toto místo pronajímal," říká Merta a dodává, že částka nájmu je spíše symbolická 2000 korun za dva měsíce. Kvůli špatnému technickému stavu budovy tak umělci zatím zvažují, zda budou výstavy pokračovat i přes zimu.

Jako nezisková organizace funguje Grau kollektiv od roku 2011. „Naší snahou je přispět organizováním výstav k rozvoji kultury v Brně, zejména v oblasti audiovizuálního umění," dodává Merta. Spolu s Grau Studios organizace provozuje ještě další čtyři nezávislé galerie: Galerii Art, která je součástí kavárny kina Art, vitríny Anne Frank Memorial v průchodu do restaurace a kavárny Spolek, Galerii Jádro, jejíž letní verzí je Expedice Jádro a miniaturní Galerii 1k15, která je v současnosti v rekonstrukci.