Inscenaci založenou na slavném dopisu disidenta Havla tehdejšímu komunistickému prezidentovi Gustávu Husákovi ve čtvrtek představí brněnská Reduta. V neděli ji bude následovat Žebrácká opera, kterou nazkoušelo HaDivadlo.

„Havel píše Husákovi je vlastně takovou snovou kompozicí, která se zamýšlí nad Havlovým dopisem. Vycházeli jsme ze čtrnácti stěžejních odstavců. Ty budou promítány na pozadí celé scény a zabírají z celého děje jen asi pět procent. Inscenace je totiž pohybovým divadlem beze slov. Herci reflektují problematiku dopisu, doby komunismu a prohlubují jeho význam,“ uvedl ke hře její režisér Jiří Honzírek.

V dubnu roku 1975 napsal Havel osobní dopis Husákovi. Píše v něm o strachu, lhostejnosti, sobectví, pokrytectví a ponížení, ale především o schopnosti českého národa nechat sebou manipulovat. Tyto body se také staly stěžejním motivem nové hry. Reduta, scéna brněnského Národního divadla, se nyní ptá, stejně jako Havel ve svém dopise: „K jak hluboké zítřejší duchovní a mravní impotenci národa povede dnešní kastrace jeho kultury?“

Pohyb, text a sen

Snovou atmosféru, pocity z dopisu a doby sedmdesátých let do konkrétní podoby pohybově a výrazově přednesou herci Pavel Gajdoš a Jan Grundmann. „Oba představitelé jsou velmi výrazné herecké osobnosti. Jsme velmi rádi, že se nám je pro tuto inscenaci podařilo získat,“ řekl ředitel Reduty Petr Štedroň.

Havlovu obžalobu a zoufalost doby, která podle Honzírka platí i dnes, předvedou herci beze slov ve velmi náročném hodinovém představení. „Protože vyjadřují abstraktní pocity pomocí pohybů je to i pro herce fyzicky velmi náročné. Musí odrážet text, vytváří variaci na to, co Havel psal,“ uvedla Dora Víceníková, která se na inscenaci také podílela.

Diváci uvidí nejen nevšední divadlo, ale promění se také sklepní scéna Reduty. „Scénografka Lucie Labajová připravila velmi zajímavou scénu. Hodně pracuje se světlem a využila i prostory, které do hry ještě nikdy zapojeny nebyly,“ dodal Štědroň.

Identita člověka jako ústřední téma

Režisér Honzírek navazuje tímto představením na svůj předchozí projekt pojmenovaný Osmdesátdevět. Po této jevištní koláži autentických výpovědích pěti respondentů na otázky komunismu pokračuje nynější hrou také na jeho ústřední téma, identitu člověka. Ve svých hrách pracuje právě se svým časovým odstupem od doby komunismu.

„V čase, kdy Havel svůj dopis psal, nebyl ještě nikdo z těch, kdo se na hře podílí, na světě. Proto máme od ní důležitý odstup, necítíme sentiment, díváme se na ni svěžím způsobem. Dopis je pro nás jen textem, proto k němu přistupujeme jinak a nabízíme jiný pohled než starší tvůrci,“ dodal Honzírek.

Další z Havlových děl, Žebráckou operu, uvede tuto neděli HaDivadlo v podobě Havlova dvorního režisér Andreje Kroba. Premiéra hry Havel píše Husákovi začíná ve čtvrtek v sedm hodin večer v divadle Reduta na Zelném trhu.

Kde: divadlo Reduta, Zelný trh
Premiéra: 8. ledna, 19.00
Repríza: 12. ledna, 8. a 11. února (vždy v 19.00)