Na letní scéně s vchodem z ulice Cejl se „radosťáci" představují v posledních letech pravidelně. „Vždy jednou za dva roky uvedeme na naší letní scéně novou premiéru, kterou potom reprizujeme v následujících třech sezonách. Volíme záměrně veselohry pro mládež, které můžeme přenést i na naše divadelní jeviště," přiblížil manažer divadla Petr Jančařík.

Principál divadla Vlastimil Peška tentokrát sáhl po dvou hrách „otce české veselohry" Václava Klimenta Klicpery, a to v roce sto padesátého výročí dramatikova úmrtí. „Jde zároveň o můj malý osobní návrat ke Klicperovi, protože Hadrián z římsů byla v roce 1979 jedna z mých prvních režií s ochotnickým souborem v Ořechově u Brna. Potom už jsem odešel do Ypsilonky," připomněl Peška.

Hadrián z římsů
Autor veselohry: Václav Kliment Klicpera, úprava, režie a scénická hudba: Vlastimil Peška, scéna, loutky a kostýmy: Pavel Hubička, pohybová spolupráce: Helena Pešková, dramaturgická spolupráce: Eva Janěková.
Hrají: Vilém Čapek, Eva Lesáková, Radim Sasínek aj.
Premiéra: 26. června 2015, začátek ve 20.00 hodin
Uvede: Divadlo Radost, letní scéna (vchod z ulice Cejl)
Reprízy: 5., 6., 27. a 28.srpna, začátky vždy ve 20.00 hod.

Snad nejznámější českou veselohru Hadrián z římsů založenou na několikanásobné záměně osob Peška výrazně seškrtal na hodinovou délku a oproti originálu ozvláštnil i přesazením do jiné lokality. „Děj jsem vsadil na Valašsko na hrad Rožnov. Mám k tomuto kraji vřelý vztah a také mě lákalo zkusit využít hudbu s náznaky folkloru," vysvětlil netradiční volbu. Dodal, že některé postavy v inscenaci proto mluví valašským nářečím.

Po přestávce na diváky čeká ještě půlhodinová verze další Klicperovy komedie: Veselohra na mostě. „Opět jsem výrazně škrtal, takže zůstala jen jakási jednoaktovka. Příběh pojatý jako alegorie na nesmyslnost války jsem ještě podpořil operním zpíváním, takže výsledný tvar je takovým singšpílem, ve kterém se střídá mluvené slovo a operní zpěv," popsal Peška.

V hereckém obsazení obou veseloher figuruje téměř celý soubor Divadla Radost. Titulní roli ztvární Pavel Novák, v dalších rolích se představí Vilém Čapek, Eva Lesáková či Radim Sasínek. Současně se v inscenaci objeví i všechny nové posily souboru pro příští sezonu. „Na celý úvazek k nám přicházejí čerství absolventi muzikálového herectví na Janáčkově akademii múzických umění, Michaela Baladová a Jiří Daniel. Na půl úvazku si u nás zahraje i posluchač konzervatoře Matěj Štrunc, který na škole letos maturoval," vyjmenoval nové herecké posily Jančařík.

Doplnil, že v příští sezoně uvede divadlo čtyři nové tituly. Objeví se mezi nimi například inscenace inspirovaná klasickými ruskými pohádkami s názvem Baba Jaga, pohádka Jak pejsek a kočička chystali Vánoce nebo Strakonický dudák.