Každému patří místo na opačném konci společnosti, přesto jsou navzájem nerozlučně spojeni a kráčejí životem bok po boku. Osudy dvou svébytných postav, šlechtice a jeho plebejského sluhy ze známé hry Milana Kundery Jakub a jeho pán, převede na jeviště soubor Městského divadla Brno. Inscenace v režii Stanislava Moši má premiéru příští sobotu, na které diváky pozdraví přes telemost z Paříže i Kundera.

Režisér Moša přitom uvažoval o nastudování některého díla Milana Kundery už dlouho předtím. „Jsem celoživotně hlubokým obdivovatelem Kundery, zamiloval jsem si ho už v mládí a jeho dílo mě vlastně vychovávalo. Porovnával jsem si vždy různé formulace z jeho románů se situacemi ve svém životě," naznačil Stanislav Moša kladný vztah ke světově uznávanému českému prozaikovi, který od roku 1975 žije ve Francii.

Telemost s Paříží

Spisovatel Milan Kundera, který je známý tím, že se vyhýbá jakýmkoliv společenským událostem, nedorazí ani na brněnskou premiéru. „Je to jednak ze zdravotních důvodů, ale současně jsou v tom i už zmíněné důvody. S Milanem Kunderou jsme ale v pravidelném e-mailovém kontak-tu a přislíbil nám, že premiérovým divákům alespoň pošle zdravici přes telemost," uvedl Moša.

Jízlivě melancholickou komedii Jakub a jeho pán napsal Milan Kundera v roce 1971 jako volnou variaci na román Denise Diderota Jakub fatalista. „I po čtyřiceti letech od svého vzniku působí hra v českém prostředí jako zjevení odjinud. Text je ohňostrojem inteligence a hravosti, oslavou přátelství a sounáležitosti, ale také nevážnosti, skepse a velkorysé neřesti," sdělil dramaturg Jiří Záviš.

Českou premiéru měla hra v roce 1975 v ústeckém Činoherním klubu v režii Ivana Rajmonta s Karlem Heřmánkem a Jiřím Bartoškou v titulních rolích. „Tehdy se ještě Jakub a jeho pán uváděl pod jménem režiséra Evalda Schorma, protože Milan Kundera patřil k zakázaným autorům. Nakonec se v Ústí hrál s velkým úspěchem až do jara 1989," připomněl kultovní inscenaci Záviš.

Dodal, že v roce 1993 hru obnovilo Heřmánkovo pražské Divadlo Bez zábradlí, kde se od roku 2005 uvádí dodnes. Brněnské publikum mohlo Jakuba a jeho pána zhlédnout naposledy v roce 1999 ve studentském Studiu Marta.

Příběh popisuje roztodivné příhody šlechtického Pána a jeho plebejsky moudrého sluhy Jakuba, kteří si v životě tak trochu „zbyli". Při svém putování se ocitnou v hostinci, kde simultánně probíhá několik rovin jejich minulých vzpomínek a současných událostí. „Jádro textu tvoří vyprávění tří milostných historek propletených se skeptickými úvahami o smyslu lidského bytí. Jde o velkou oslavu moudrosti a lidového divadla v nejlepším slova smyslu," přiblížil obsah hry Moša.

Co je psáno nahoře

Přestože autor zakazuje inscenátorům jakékoliv škrty v textu, použití hudby nebo scénických přestaveb, nabízí hra několik možných interpretací. „Milan Kundera touto hrou vzdává hold jedné z největších rozkoší, jakou zná: rozkoši z vyprávění. Kochá se věčně se opakující lidskou pošetilostí a skepticky přemítá nad tím, ,co je psáno tam nahoře'," uvedl Moša.

Do titulních rolí režisér obsadil Jana Mazáka a Viktora Skálu. „Text je tak dobře napsaný, že na něm není v podstatě co vylepšovat. Pokud by se o to nějaký herec pokusil, tak by jen ukázal, že není inteligentní," řekl herec Jan Mazák, který si stejnou postavu sluhy Jakuba zahrál už v roce 1989 v ostravském Divadle Petra Bezruče.

Městské divadlo Brno uvede premiéry inscenace Jakub a jeho pán v sobotu 27. a v neděli 28. října 2012.

Milan Kundera: Jakub a jeho pán

Režie: Stanislav Moša, dramaturgie: Jiří Záviš, asistent režie: Patrik Bořecký, kostýmy: Andrea Kučerová, scéna: Emil Konečný, hrají: Jan Mazák, Viktor Skála, Lucie Zedníčková, Martin Havelka, Andrea Březinová, Vojtěch Blahuta aj.

Uvede: Městské divadlo Brno

Premiéry: 27. a 28. října 2012, začátky vždy v 19.30 hodin

Nejbližší reprízy: 29., 30. a 31. října 2012