Shakespearova komedie je už třetím titulem zařazeným do dramaturgického cyklu HaDivadla této sezony. Pod souhrnným názvem Hrdinové a monstra mladá krev a staré kosti k němu dříve patřila nastudování Čechovova Platonova a Maryši bratrů Mrštíkových. Mladí režiséři se v nich vždy snažili nahlédnout na klasické látky novým způsobem. „Tuto inscenaci současně bereme jako určité zpestření repertoáru. Podobně jsme v minulé sezoně uvedli Soumrak samců, který se u diváků setkal s velmi příznivým ohlasem," okomentoval zařazení inscenace umělecký šéf HaDivadla Marián Amsler.

Tentokrát se brněnští tvůrci od Shakespearovy hry vymezují už samotným názvem inscenace. Odpovídá sice původní předloze, ale píší jej v přeškrtnuté podobě. „Je to součást naší snahy vtáhnout diváka do procesu vzniku a naznačit mu, jaké jsme použili metody. Škrt v názvu náš přístup přesně vystihuje. Chceme jít za slova, aby se slova mohla v pravý moment vrátit," odůvodnila netradiční řešení Petra Tejnorová. Třicetiletá režisérka, která ve svých projektech často experimentuje s fyzickým a dokumentárním divadlem, spolupracuje s HaDivadlem poprvé.

Tvůrci přitom nechtějí „znásilnit" Shakespearův text, ale narušit tradiční zpodobení této komedie za pomocí množství pohádkových motivů, elfů a zelených mužíčků. „Nás zajímá spíše odvrácená strana. Co se skrývá za příběhem a za plytkými charaktery postav. Komedie se tak mění v cestu do světa podvědomí, posedlosti a sexu," přiblížila Tejnorová.

Při výpravě za hranice žánrů tak dostává zásadní význam výrazně stylizovaná pohybová složka. Jejím autorem je šestatřicetiletý slovenský choreograf a tanečník Jaro Viňarský, čerstvý držitel prestižní americké ceny Bessie Award. „Chceme ukázat, jak převést blankvers do pohybu. Vzniká tak kombinace hudebně-pohybově-výtvarné performance," uvedla dramaturgyně Martina Musilová. Doplnila, že každé představení na jevišti doplní přítomnost performera Jiřího Konvalinky, který na hereckou akci zareaguje živým hudebním doprovodem. Ten zahrne rozličné styly od alternativní hudby před rap nebo hip hop.

Premiéra inscenace Sen noci svatojánské na motivy Shakespearova textu začíná v sobotu v půl osmé večer. V představení účinkuje téměř celý soubor HaDivadla.

Sen noci svatojánské (podle Williama Shakespeara)
Překlad: Jiří Josek, Martin Hilský, Zora Jesenská

Textová spolupráce:
Jiří Josek, Filip Krajník

Dramaturgie:
Martina Musilová, výprava: Antonín Šilar, choreografie: Jaro Viňarský, hudba: Jiří Konvalinka, režie: Petra Tenorová, hrají: Cyril Drozda, Jan Grundman, Marián Chalány, Jiří Konvalinka j. h., Miroslav Kumhala, Marie Ludvíková, Miloslav Maršálek, Alexandra Palatínusová j. h., Simona Peková, Erika Stárková, Jiří M. Valůšek