„Výstava obsahuje okolo padesáti černobílých fotografií. Jde převážně o fotografie krajin, které autor nejrůznějším způsobem manipuloval, někdy také inscenoval situaci před objektivem. Snímky Jiřího Foltýna bezprostředně zachycují rozháranou situaci domácí fotografie v polovině osmdesátých let,“ přiblížil autorovu tvorbu kurátor výstavy Jiří Pátek.

Výstava fotografií Jiřího Foltýna v Uměleckoprů­myslovém muzeu Moravské galerie je tak po výstavě Miloše Spurného již druhým projektem, který se snaží ve výstavní síni Camera o retrospektivu domácí fotografie.

Koktejl narcismu a sentimentu

„Jde především o to, využít historického odstupu k tomu, abychom poukázali na nedoceněné autory, kteří navzdory svým kvalitám unikli bližší pozornosti. Cílem není dělat advokáta dějinám ani prezentovaným autorům, ale vysvětlit návštěvníkům výstavní síně Camera význam daného fotografa v historii a v kontextu současnosti,“ dodal Pátek.

Důvodem, proč se Foltýnovy snímky ocitly ve výstavním plánu Camery, však není jen to, že jsou svědectvím rozpolcené situace domácí fotografické tvorby. „Důvodem je hlavně současný pohled na fotografii, který cítí potřebu se jednou stranou obracet do minulosti. Evidentně i proto, že éra klasické fotografie je u konce, a tak se může stát předmětem přehodnocení. Je to zajímavý okamžik. Je přece vzrušující dívat se na dvacet let staré fotografie, je to jako bychom pili koktejl narcismu a sentimentu, a přitom zůstali pragmatiky,“ dodal Pátek.

Když v roce 1986 vystavoval Foltýn společně s fotografem Vojáčkem v dnes již legendární pražské výstavní síni Fotochema, rozpoutala se na stránkách časopisu Československá fotografie rozsáhlá polemika právě o dobovém chápání fotografie.

Stará pravidla v moderním umění

Kritici už neřešili otázku, zda fotografie je, či není uměním, ale ptali se, jak má umění ve fotografii vypadat. Tehdy šlo o dialog fotografické obce. Jeho atmosféru umocňoval také pocit, že fotografie patří do kontextu moderního umění a že závislost na starých pravidlech jí nic nového nepřináší.

Jiří Foltýn: V upravené krajině

Síň Camera, Uměleckoprůmyslové muzeum, Husova ulice
Otvírací doba: středa až neděle, 10.00 – 18.00 hodin
Výstava potrvá do 8. června