Filmový triptych o prostituci, animovaný snímek nahlížející stáří s důstojností a humorem. A pro fanoušky hip hopu například dokument o rapové scéně ve Slovinsku. Jihomoravská část festivalu Dny evropského filmu nabídne i letos to nejlepší, co se v Evropě v posledních letech urodilo. Projekce cenami ověnčených, avšak v kinech běžně neuváděných filmů, se diváci dočkají v brněnském Artu a v Kině Panorama.

Brněnskou část přehlídky hostí kino Art, kde jsou dnes a zítra na programu snímky Ptáče, Vrásky či Na konci duhy. „Španělský film Vrásky patří k těm, jenž by si diváci neměli nechat ujít. Film podle stejnojmenné komiksové předlohy autora Paco Rocy natočil režisér Ignacio Ferreras. Je to dojemný tragikomický příběh o stárnutí, stvrzující, že teprve v nouzi se poznají praví přátelé, o kterých člověk často nemá ani tušení. Snímek sice odkrývá mnoho tabuizovaných věcí, nicméně je podává s lehkostí, důstojností a humorem," říká dramaturg festivalu Zdeněk Blaha.

Politické houbaření

Z dalších titulů v brněnské části programu dramaturg upozorňuje například na naturalistické švýcarsko-francouzské drama Sestra, estonskou absurdní grotesku Houbaření a španělský film Nemají pokoj svévolníci. „Tento syrový thriller o drsném policistovi vyznávajícím specifické metody dostal šest španělských filmových cen Goya a stal se jedním z nejúspěšnějších španělských filmů loňského roku," upřesňuje Blaha.

Českému divákovi bude podle Blahy nejspíš blízké téma houbaření. To ve stejnojmenné černé komedii z Estonska zpracovává režisér Toomas Hussar. „Vysoce postavený politik čelí tlaku novinářů kvůli podivné politické kauze. Vyrazí tak se svou ženou a hudebníkem Zäkem do lesů, aniž by tušil, že houbaření může být i nebezpečné," nastiňuje film pojednávající o houbách i zametání politických kauz pod koberec Blaha.


PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

Festival Dny evropského filmu do Brna doputoval včera, a to po své úvodní programové části v Praze. „Pražská část nabídla celkem 48 filmů, v Brně to bude filmů 14. I když je program o něco zúžený, neznamená to, že by byl méně kvalitní. Právě s ohledem na nižší počet filmů jsme se snažili vybrat ty nejzajímavější," dodává Blaha s tím, že ještě před uzavřením Scaly hostilo přehlídku také toto městské kino.

Zčásti slavnostní oproti loňským ročníkům je ten letošní svým kulatým výročím; festival totiž slaví 20. narozeniny. „Kulatiny festivalu divákům připomínáme speciálním vizuálním zpracováním grafických materiálů včetně programové brožury, která připomíná tvar kulatiny – kmene stromu," říká mluvčí přehlídky Michaela Dvořáková.

Dny evropského filmu v Brně potrvají do čtvrtku příštího týdne, paralelně s tím přehlídka zavítá také do Boskovic. Tentokrát však už jen v třídenních „ozvěnách" nabízející šest vybraných filmů. „Každý ze tří dnů promítneme po dvou filmech, což je zhruba tradiční počet od doby, kdy s organizátory spolupracujeme – tedy již pátým nebo šestým rokem," říká Radek Pernica z boskovického Kina Panorama a dodává, že při sestavování programu se řídil hlavně citem. „Hned úvodní snímek Co nového v lásce? tvoří šest příběhů od šesti portugalských režisérů. Hlavním tématem je kromě hudby láska nebo samota, podle úhlu pohledu. Film si na festivalu IndieLisboa odnesl cenu TAP pro nejlepší portugalský film," zmiňuje Pernica.

Evoluce žánru

Téma hudby provází také slovinský dokument V roce hip hopu. Ten boskovické kino uvede v pátek od pěti hodin odpoledne. „Film dává nahlédnout do hiphopové a rapové scény ve Slovinsku od jejích začátků dodnes. Boris Petkovič precizně mapuje evoluci žánru, který byl od počátku silně angažovaný, odrážel společenskou situaci rapperů a vstřebával lokální podněty všude, kde hip hop zapustil kořeny, Slovinsko nevyjímaje," dodává Pernica.

Spolu s tématicky pestrým programem se pořadatelé snažili vyjít vstříc i generačně různorodému publiku: dle věku mohou diváci uplatnit slevy na vstupném. „Cena za lístek na jednu projekci v Brně je 90 korun, pro důchodce je to 45 korun," říká Dvořáková. Jiný systém vstupného zvolilo boskovické kino. Zde za jeden film diváci zaplatí 70 korun a výhodu mohou uplatnit pro změnu studenti, kteří mají vstup zdarma.