Interpretaci Kafkova mnohoznačného románu z roku 1922 původně HaDivadlo plánovalo už na květen, ale pro zranění v souboru ji odložilo až na tuto sezonu. „Jde o autorský scénický experiment, který je posledním z našeho dramaturgického cyklu Hrdinové a monstra z loňské sezony," přiblížila dramaturgyně Anna Saavedra.

Inscenace: Zámek (Záře integrace)
Autoři: Franz Kafka, Ivan Buraj, Dagmar Radová, překlad: Vladimír Kafka, režie: Ivan Buraj, dramaturgie: Dagmar Radová, výprava: Lenka Jabůrková, Jana Boháčková, hudba: Pavel Boiko, kameraman: Matěj Nytra
Hrají: Jiří M. Valůšek, Kamila Valůšková, Marián Chalány, Zbyšek Humpolec, Simona Peková, Jan Lepšík, Jan Grundman, Marie Ludvíková aj.
Premiéra: 9. září 2014, začátek v 19.30 hodin
Uvede: HaDivadlo

Mladý tvůrčí tým složený z režiséra Ivana Buraje a dramaturgyně Dagmar Radové konfrontuje známé podobenství se současností. Odchyluje se přitom od tradičních výkladů Kafky. „Nepokoušeli jsme se o obecnou výpověď o lidském údělu. Sáhli jsme k výrazné aktualizaci. Zachovali jsme kostru Zámku, ale repliky v podstatě všechny přepsali, neboť jazyk z roku 1922 už působil zastarale. I kostýmy jsou současné, ne dobové," popsal pojetí režisér Ivan Buraj. Doplnil, že hudební výběr zahrnuje skladby německého popu, písně Elvise Presleyho i Roye Orbisona.

Pozměněné je v inscenaci i hlavní téma předlohy o souboji jedince proti byrokratickému a odlidštěnému systému. „Rozpracováváme fenomén individuality, která je v současné společnosti často jen iluzí. Postava K. nám přijde trochu jako bojovník bez programu, neboť je stejně pohlcen systémem. Nahlížíme na něj ambivalentně, protože může být stejným monstrem jako zámek," uvedla dramaturgyně Dagmar Radová.

Téměř pro čtvrtinu inscenace využívají tvůrci nových médií, za jejichž pomoci bourají konvenci jeviště a hlediště. „Hlavní hrdina v představení pravidelně odbíhá z jeviště do zákulisí, takže se hraje i třeba v kuřárně, šatnách nebo v kancelářích. Herce po budově všudypřítomně doprovází kameraman, který obraz živě přenáší na velké projekční plátno umístěné na jevišti," uvedl Buraj.

Do hry se zároveň dostává i téma stavby, které je jedním z významných motivů prolínajících se Kafkovým dílem. „Stavba nese symbolický význam. Jako určitý myšlenkový konstrukt, který nám slouží k obraně proti chaosu informací, ale který se může velmi snadno uzavřít a stát se pro stavitele vězením, ze kterého není úniku.," zmínila Radová.

Hlavního hrdinu Zěměměřiče K. ztvární Jiří M. Valůšek. Z dalších herců se představí Marián Chalány, Simona Peková, Jan Lepšík, Jan Grundman, Marie Ludvíková či Cyril Drozda. „Jako hosté vystoupí Julie Goetzová, Jan Řezníček a čerstvý absolvent JAMU Zbyšek Humpolec, který je od této sezony novým členem HaDivadla," přiblížila Saavedra.