Bryan Adams. Kanadský rodák žijící v USA. Právě tam v devadesátých letech nazpíval ústřední melodii filmu Robin Hood – Král zbojníků, která nese název Everything I Do, I Do It For You. Skladba si nakonec vysloužila zápis do Guinessovy knihy rekordů.

Velký úspěch ostatně provází i další z jeho písní. Ty nejznámější čtyřiapadesátiletý rocker zahraje v Brně na Velodromu, který je 18. června příštího roku připraven pohltit až dvanáct tisíc fanoušků.

Do Brna Adams zavítá poprvé. „Bude to jeho pátá zastávka v České republice od roku 2003, kdy zde koncertoval poprvé. Stejně jako při svých předchozích vystoupeních nabídne i tentokrát výběr toho nejlepšího, navíc v doprovodu své kapely," uvedl Petr Novák z pražské agentury Live Nation, která koncert pořádá.

Až 12 tisíc diváků

Vstupenky budou v předprodeji již od čtvrtečního rána. „Předprodej začne v devět hodin ráno v síti Ticketpro. Lístek stojí od 990 do 1290 korun," uvedl Aleš Hrbek z brněnské agentury Glanc, která se na organizaci spolupodílí. Současně upřesnil kapacitu diváků. „Bude to koncert pod širým nebem, do areálu Velodromu tak může přijíž až dvanáct tisíc lidí," dodal promotér.

Největšího úspěchu Bryan Adams dosáhl v osmdesátých a devadesátých letech. „Natočil řadu komerčně velmi úspěšných alb, která zabodovala v hitparádách nejenom v Americe, ale i v Evropě, a stal se oblíbeným hitmakerem. I když nepopírá svou rockovou identitu, není to drsný představitel svého žánru, ale spíš rockový lyrik a romantik," říká hudební publicista Petr Gratias a doplňuje, že Adamsovy skladby v sobě mají silné melodie a zpravidla i přehledná aranžmá.

Filmové hity

K největším hitům patří například Summer Of 69, Run To You, Til I Die či Heaven. A spolu s již zmíněnou písní (Everything I Do) I Do It for You k tomuto výčtu patří také další z filmových melodií: singl All for Love provázející film Tři mušketýři, na Oscara nominovaný hit Have You Ever Really Loved a Woman z filmu Don Juan DeMarco či píseň Never Let Go z filmu Osobní strážce, v němž stejně jako v Robinu Hoodovi ztvárnil ústřední roli Kevin Costner.

„Lyrickým a procítěným projevem si Adams dokázal získat hlavně ženská srdce. A třebaže jeho písně směřují do hlavního hudebního proudu, nejsou za každou cenu poznamenané podbízivostí," doplňuje Gratias. A připomněl také Adamsův slavný duet s "rockandrollovou babičkou" Tinou Turner It´s Only Love. Duet získal nominaci na cenu Grammy a stal se hlavní znělkou mnoha rádií i hudební televizní stanice MTV.

Koncert Bryana Adamse v Brně
Datum a místo: 18. června 2014, Velodrom v Brně
Vstupenky: od 990 do 1290 Kč, předprodej začíná ve čtvrtek 21. listopadu 2013 v síti Ticketpro.