Pro dlouholetého ředitele Pešku hlasovali čtyři členové poroty, druhý finalista Tomáš Pavčík získal tři hlasy. Přestože Peška vyhrál konkurz, náměstek primátora pro kulturu Matěj Hollan z hnutí Žít Brno tento týden oznámil, že Peška bude v čele divadla jen dočasně a pak ho nahradí Pavčík. Hollan argumentuje tím, že rozhodnutí bylo jen velmi těsné. „Komise je jen poradním orgánem, ale já jsem ten, kdo za oblast nese zodpovědnost. Jako koalice usilujeme o integraci Romů a tuto koncepci Peška nesplňoval," uvedl Hollan, který Peškův projev před komisí označil za rasistický. Ředitel měl mluvit o tom, že je nejlépe, když jsou Romové ve vězení. Peška však důrazně odmítá, že by byl jeho projev rasistický. „Je to naprostá lež," tvrdí ředitel.

Koalice se rozhodla, že divadlo, které hraje pro malé diváky, potřebuje nové impulsy. A vymyslela zvláštní řešení. Peška se setkal s primátorem Petrem Vokřálem z hnutí ANO a podepsal smlouvu na dobu neurčitou. „Bavili jsme se o tom, že je to relativní pojem. Smlouva může trvat jak týden, tak dva roky," popsal Vokřál. S Peškou se domluvil na tom, že v divadle nově vznikne post uměleckého šéfa. Ten by měl časem stávajícího ředitele na jeho pozici vystřídat.

Ale neshodli se na tom, kdo bude uměleckým ředitelem. Hollan a Vokřál trvají na tom, že post získá Pavčík. Peška je však přesvědčený, že výběr podřízených spadá do jeho kompetence. „Pavčíka za vhodného kandidáta nepovažuji," popsal Peška.

Vokřál si však myslí, že i magistrát má do výběru, co mluvit. Naznačil, že pokud Peška nebude souhlasit, mohl by dostat výpověď.

Postup radnice kritizuje opozice. „Je to hodně nestandardní postup. Jestliže měla koalice o výběrovém řízení pochyby, měla vyhlásit nové," myslí si brněnský zastupitel za TOP 09 Jaroslav Kacer.

Zaměstnanci divadla Radost kritizují i další věci ve výběrovém řízení. „Uchazeči měli na přihlášení pouhé tři týdny," poznamenal Jančařík. Hollan připouští, že šlo o krátkou dobu. „Příště bude delší. Na druhou stranu tři týdny na přihlášení měli i uchazeči o místo ředitele Muzea města Brna nebo turistického informačního centra," uvedl Hollan.

Jančařík také upozorňoval na to, že jeden z kandidátů Petr Jan Kryštof měl možnost doplnit svůj projekt i po uzávěrce přihlášek. Hollan v tom problém nevidí. „V termínu se řádně přihlásil. Jenže byl nemocný, a proto později materiál dopracoval," popsal Hollan.

Divadelníci měli výhrady i ke kvalifikaci uchazečů. Dříve musel mít ředitel příspěvkové organizace pět let praxe. Nyní stačily jen tři roky praxe v oboru. „Od náměstka Hollana jsme se dozvěděli, že stačí zkušenost i z ochotnického divadla," řekl Jančařík.

S průběhem výběrového řízení nebyla spokojená ani organizace Brno kulturní. Vadilo jí i Peškovo vítězství. „Nabídl pokračování své dvacetileté práce, aniž by zohlednil současné divadelní trendy. Naopak Pavčík se chtěl inspirovat třeba pantomimou, žonglováním a chtěl přizvat významné režiséry," uvedla Simona Škarabelová z Brno kulturní. Organizaci také vadil Peškův údajně rasistický projev.

V pátek se s Pavčíkem, který skončil v konkurzu na druhém místě, sešel Vokřál a Hollan. „Probírali jsme, jak bude dál fungovat Radost," potvrdil Vokřál. Do budoucna se oba politici chtějí sejít s Pavčíkem i Peškou zároveň a dál jednat. Pavčík by nabízené místo pravděpodobně přijal. „Záleží, jak bude fungovat vzájemné působení uměleckého šéfa a ředitele," uvedl ve středu Pavčík.

Hollan: Divadlo má plnit integrační roli

Brno - Přestože výběrová komise, kterou sestavil Matěj Hollan, vybrala jako ředitele brněnského divadla Radost Vlastimila Pešku, náměstek primátora pro kulturu ho odmítá. „V koalici jsme se domluvili, že Pešku postupně nahradí Tomáš Pavčík," podotýká Hollan. Pavčík, který působí v brněnském Malém divadle kjógenu, skončil druhý.

Nejvíc vám vadí Peškův údajně rasistický projev. Ten ho však popírá. Jak to bylo?

Mluvil o tom, že s Romy nechce spolupracovat a že je nejlepší, když jsou ve vězení. Integrační roli divadla odmítá.

Ředitel Peška naopak tvrdí, že divadlo spolupracuje například s organizací Drom.

To je lež. Radost měla spolupráci třeba s IQ Roma Servis, ale s Dromem začal Peška jednat až po výběrovém řízení.

Mluvil jste o tom, že divadlo potřebuje nové impulzy. Je nutné obměnit představení z obsahové stránky, nebo inovovat jejich provedení?

V divadle jde skoro o totéž. Chceme Radost otevřít více tvůrcům. Také si představujeme, že divadlo bude vykonávat vzdělávací a integrační funkci, kterou momentálně neplní.

Vašim kritikům vadí, že uchazeči měli na přihlášení jen tři týdny. Co si o tom myslíte?

Příště dobu prodloužíme. Na druhou stranu, tři týdny měli na přihlášení i uchazeči v jiných konkurzech magistrátu. Navíc ředitel Radosti se hledá už od léta a lidé z kultury o tom věděli.

Šéf Radosti Peška: Řeči o rasismu? Naprostá lež

Brno - V čele loutkového divadla Radost stojí Vlastimil Peška dvaadvacet let. Píše hry, režíruje, skládá hudbu, připravuje dramaturgické plány. Současně se stará o ekonomiku. Je manažer i umělec, a přesně to očekává i od nového uměleckého šéfa, který má do Radosti v budoucnu nastoupit.

Vznik nového postu byl váš nápad?

Navrhl jsem to Petru Vokřálovi a on mi nabídl totéž. Shodli jsme se. Už nejsem nejmladší a nebudu v divadle napořád, proto bych rád funkci někomu postupně předal.

Máte představu komu?

Myslel jsem na režisérku Janku Ryšánek-Schmiedtovou, která už v Radosti nastudovala několik inscenací. Ta se ovšem od září stane uměleckou šéfkou Divadla Petra Bezruče. Konkrétní tipy vhodných kandidátů mám, ale s ohledem na stávající situaci je zatím nezveřejním. Rád bych volbu tohoto člověka ovlivnil, ostatně na to ze své pozice mám právo.

Organizace Brno kulturní zveřejnila svůj negativní postoj k vašim údajně rasistickým výrokům. Řekl jste opravdu to, co uvádějí? Například, že „všichni cikáni kradou a patří do kriminálu."

To je naprostá lež. Měli jsme takzvané grilování a jedna z otázek se týkala integrace Romů. Kromě toho, že jsem upozornil na naši spolupráci s romským střediskem Drom, jsem jen vyjmenoval, jaké máme v divadle s Romy za ta léta zkušenosti. Nikdy jsem ale proti nim nic neměl, naopak jsem zastánce hledání nejlepších možných řešení.