Kino se otvírá v pondělí v osm hodin večer. Po téměř dvouleté odmlce, ve které ho od města převzala Masarykova univerzita. „Diváci dostanou hlasovací zařízení, pomocí kterých mohou rozhodovat, jak se bude film vyvíjet," upřesnil úvodní promítání ředitel a dramaturg kina Radek Pernica.

Podle mluvčí Masarykovy univerzity Terezy Fojtové je program kina rozdělený do dvou částí. „Samozřejmě budeme promítat filmy, které jsou i v ostatních kinech. Pak se ale také zaměříme na speciální program pro náročnější diváky. Tam promítneme filmy, které jinde k vidění nejsou. Jedná se například o alternativní díla," uvedla Fojtová.

Jako jeden z hlavních taháků organizátoři označují projekt pojmenovaný Scala Naslepo. „V programu bude pevně dané datum, kdy budeme promítat, a lidé mohou přijít. Nikdo ale nebude vědět, jaký film máme v plánu a pro návštěvníky to bude překvapení," popsal princip Ivo Andrle ze společnosti Aeropolis, která s provozem kina univerzitě pomůže.

Vstupné až po představení

Upozornil, že návštěvníci mohou překvapení ohodnotit výší vstupného. To zaplatí až po představení. „Do kasičky dají sumu podle toho, jak se jim film líbil. Čistě teoreticky se může stát, že se film líbit nikomu nebude a nevybereme ani korunu. Nicméně doufáme, že tak špatně nedopadneme," podotkl Andrle. Dodal, že na první představení tohoto typu se lidé mohou těšit v pondělí jedenadvacátého října.

Další zvláštnost představují i přímé přenosy ze světoznámých divadel, například z Metropolitní opery v New Yorku. „V sobotu promítáme Lazebníka sevillského. Pro diváka je to zvláštní v tom, že na operu nebo balet může jít v riflích a mikině. I když počítáme s tím, že vyloženě neslušně na tato představení lidé chodit nebudou," konstatoval ředitel Pernica.

Provozovatelé kina mysleli i na rodiče s dětmi a vyčlenili jim část programu. „Bude to vždy dopoledne. Tedy v době, kdy rodiče mohou do kina i s dětmi. Na rozdíl od večera, kdy už je dávají spát," uvedl Andrle.

Dodal, že promítání provozovatelé dětem přizpůsobí. „Například v sále neztlumíme světla do úplné tmy a zvuk nedáme příliš nahlas, aby se děti nebály. Kromě toho mohou rodiče děti přebalit nebo třeba nakojit. Děti samozřejmě nebude nikdo příliš napomínat, pokud se rozpláčou," informoval Andrle.

Podobnou možnost by uvítala třeba Zdena Jurkovská. „Do obyčejného kina s malou dcerou nemohu, protože bych ostatní rušila. Pokud ale ve Scale rozjedou tuto novinku, ráda tam zajdu," řekla Brňanka.

Kromě toho se na programu budou podílet i studenti. Vyberou některé filmy do promítání. „Vymysleli jsme projekt pojmenovaný tři krát tři. Jsou to tři bloky po třech filmech. Uvidíme, jak to půjde," uvedla vedoucí projektu Barbora Poláčková z filozofické fakulty.

Vstupné na promítání vyjde na šedesát až 130 korun. Podle druhu filmu. „U studentů a důchodců plánujeme třicetikorunovou slevu," doplnila mluvčí Masarykovy univerzity Fojtová.