Boty, které Tomáši Baťovi prošlapaly novou cestu v obuvnickém průmyslu, a vedle nich básně, úvahy a životopisné romány. Nová výstava Památníku písemnictví na Moravě představuje překvapivou a téměř neznámou tvář dvou z velkých Baťů – Tomáše a jeho nástupce Jana Antonína. Jejich obchodní ambice se prolínaly s literárními sny, oba se pokoušeli o vlastní krásnou literaturu.

Z pozůstalosti Tomáše Bati se dochovala například zajímavá báseň začínající slovy. „Jsem Seveřan. Nikdo není víc. Můj erb je plavý vlas a sněhobílá líc. Jsem nesesaditelným králem, protože jsem Seveřanem."

Bez povšimnutí zůstávají i obsáhlé literární pokusy Jana Antonína Bati, jenž se stal po smrti Tomáše šéfem a majitelem Baťova koncernu. „Měl umělecké ambice. V mládí vydal pod pseudonymem sbírku básní, je autorem zajímavého souboru statí a projevů Spolupráce. Z jeho letecké cesty kolem světa v roce 1937 vznikla kniha Za obchodem kolem světa, ale největší pozornost vyvolala jeho publikace Budujeme stát pro 40 milionů, pozoruhodná realistickým vizionářstvím," uvedl vedoucí Památníku písemnictví na Moravě Vojen Drlík.

Připomněl, že pozůstalost J. A. Bati zahrnuje řadu rukopisů, přednášek, studií a próz. V minulých letech se na trhu dokonce objevily jeho dvě autobiografické knihy Román života a Těžké časy.

„Samostatnou kapitolou jsou soubory úvah a projevů obou protagonistů. Jsou to zajímavé dokumenty o ideologii batismu, o názoru na společenské uspořádání, o reakci na dobové myšlenkové proudy. Úvahy a projevy Tomáše Bati, stejně jako soubor článků J. A. Bati, který vyšel pod názvem Spolupráce, jsou svědectvím jejich myšlenkového vývoje a životních pozic," upřesnila kurátorka Kristýna Cimalová.

Současně s tím výstava poukazuje na angažovaný tón obou Baťů vyvěrající z tehdejšího politického dění. „Nemělo by smyslu tvrdit, že byl Tomáš Baťa posvěcený literát, anebo že byl vůbec literát. Jeho projevy, úvahy i vzpomínky slouží jedinému účelu – propagaci a přesvědčování," uvádí průvodní text k výstavě. A pokračuje následovně. „Přitom se ukázalo, jak Tomáš reagoval na dobové myšlenkové proudy, jak zápasil se socialismem a komunismem, jak dokázal využívat některých dobových hesel pro svou potřebu. Krédem baťovské ideologie je práce a z práce u firmy se odvíjí všechno ostatní."

Výstava též okrajově zachycuje i písemné projevy dalších baťovců, a dokresluje tak obraz předválečného Zlína, který pod záplavou bot usiloval i o kulturní hodnoty. Výstavu Baťa: od projevů k poezii a próze si lze prohlédnout do 29. září 2013.

V období letních prázdnin dále památník zve na výjimečnou prohlídku opatské rezidence v budovách prelatury kláštera. Termín je 10. srpna od 9.30 do 16.00 a prohlídka je součástí doprovodného programu výstavy In omnibus glorificetur Deus, jenž připomíná 200. výročí povýšení rajhradského kláštera na opatství. Vstupné je dobrovolné.

Výstava: Baťa – od projevů k poezii a próze (slovo jako nástroj propagandy i osobního vyjádření. Slovesné projevy Tomáše a Jana Antonína Bati)
Místo:
Památník písemnictví na Moravě (prostory Benediktinského opatství Rajhrad), Rajhrad
Otevřeno: 9.00 až 17.00 hodin (mimo pondělí), výstava potrvá do 29. září 2013